ROTTERDAM - Slepers van Smit in de Rotterdamse haven zijn woensdag opnieuw in staking gegaan. Dat meldde vakbond FNV Bondgenoten. Om twaalf uur legden de slepers het werk neer nadat het overleg tussen Smit en de bond was mislukt, aldus FNV Bondgenoten.

Een woordvoerder van Smit ontkent de staking echter. Volgens de woordvoerder van Smit wordt er gewoon gewerkt in de Rotterdamse haven. "Alle sleepboten zijn momenteel aan het werk. We hoorden dat er rond het middaguur een kort werkoverleg is geweest, maar de slepers zijn nu weer aan de slag."

De woorvoerder meldde ook dat Smit de bonden aan de onderhandelingstafel heeft gevraagd. "En dat aanbod is aanvaard, donderdag onderhandelen we weer. Tot nu toe zijn alleen informele gesprekken gevoerd."

Zeepbel

FNV Bondgenoten spreekt wel van een staking. Cees Bos, bestuurder van FNV Bondgenoten, betreurt de nieuwe werkonderbreking. "Na het voorbereidende werk van een informateur vorige week, had ik hele goede hoop dat we er vandaag uit zouden komen.

Maar het overleg spatte vanochtend als een zeepbel uiteen. Toen de jongens dat hoorden, hebben ze hun boten meteen weer langs de kant gelegd", aldus Bos.

Openingen

Een woordvoerder van FNV zegt dat de gesprekken woensdag ineens "omkeerden". De informateur had volgens hem vorige week "openingen" gezien. Waardoor de gesprekken precies mislukten, wil hij niet zeggen.

De informateur, oud-vakbondsbestuurder Kees Marges, had van de bonden tot afgelopen vrijdag de tijd gekregen om te onderzoeken of er nog ruimte in de onderhandelingen zat.

Actie

De 240 werknemers van Smit voeren sinds 23 februari actie voor een loonsverhoging en ouderenregeling in hun cao. In die periode is in totaal tien dagen gestaakt.

De rechter bepaalde enkele weken geleden in een kort geding dat de slepers weer aan het werk moesten. Hij bepaalde ook dat de werknemers van Smit na elke vijf stakingsdagen het werk voor vier dagen moeten hervatten op een niveau van tenminste 75 procent. De rechtszaak was aangespannen door de Rotterdamse raffinagesector.