MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega Hu Jintao hebben dinsdag in Moskou hun handtekening gezet onder een serie handelsakkoorden op brandstof- en grondstofgebied. Met de 21 contracten is een bedrag van 4 miljard euro gemoeid.

Bekijk video

Onder meer gaat het Russische staatsolieconcern Rosneft de komende jaren de Chinese luchtvaart van kerosine voorzien. Ook levert Rusland in de periode 2007-2011 94.000 ton staal aan zijn zuiderbuur. Het gaat om het grootste handelsakkoord ooit dat China in het buitenland heeft gesloten.

Hu Jintao arriveerde maandag in Moskou voor een driedaags bezoek. Met de president zijn vertegenwoordigers van circa tweehonderd Chinese bedrijven meegereisd om hun producten te tonen op een handelsbeurs in Moskou.

Het handelsvolume tussen beide landen groeide vorig jaar tot omgerekend ruim 25 miljard euro. De snel groeiende Chinese economie heeft grote behoefte aan energie en grondstoffen. Beide landen hebben ook afgesproken dat de Russen nog meer olie over het spoor naar China gaan vervoeren, van 11 miljoen ton in 2006 naar 15 miljoen ton de komende jaren.