BRUSSEL - De Belgische minister Rik Daems (overheidsbedrijven) gaat onderzoeken of hij bestuurders of aandeelhouders van Swissair aansprakelijk kan stellen voor de ondergang van de luchtvaartmaatschappij Sabena, in november 2001.

Dat zei hij zaterdag op de Vlaamse radio in een reactie op een rapport van Ernst & Young. Swissair had destijds bijna de helft van de aandelen Sabena in handen maar was in de praktijk de baas bij het Belgische bedrijf. De vakbond ABVV liet meteen al weten dat een eventuele schadevergoeding bestemd moet zijn voor de ex-werknemers van Sabena.

In het rapport doen de onderzoekers in ferme bewoordingen verslag van het beleid van de afgelopen vijf jaar bij Swissair, de Zwitserse maatschappij die in oktober 2001 failliet ging. De top van Swissair voerde een roekeloos overnamebeleid, leed aan grootheidswaanzin en verfraaide de cijfers, schrijven de onderzoekers volgens dagblad De Morgen van zaterdag.

In België roepen de oud-werknemers van Sabena al jaren dat het Zwitserse beleid hun maatschappij de das om heeft gedaan. Zo moest Sabena in 1997 opeens zijn complete vloot vernieuwen en bovendien sterk uitbreiden, terwijl daar eigenlijk helemaal geen geld voor was. Overigens waren veel 'Sabeniens' destijds heel enthousiast over het groeiproject, dat achteraf gezien het begin van het einde was van hun bedrijf.