AMSTERDAM - Bedrijven zijn de hoofdschuldigen van de huidige dip in de wereldeconomie. Ondernemingen concurreren alleen op prijs, waardoor hun winst verdampt en omvangrijke reorganisaties noodzakelijk zijn. Dat betoogde de econoom Michael Porter vrijdag op de universiteit Nyenrode.

Concerns kijken te veel naar hun concurrenten. "Bedrijven imiteren elkaar op alle fronten. Ze kopiëren elkaars producten, reclamecampagnes, alles. De consument hoeft alleen nog naar de prijs te kijken", aldus Porter, hoogleraar aan de Amerikaamse Harvard Business School.

Het gevolg is een prijzenslag, die aan de winst knaagt. De aandeelhouders, die elk jaar hoge winsten eisen, accepteren dat niet en dwingen bedrijven tot reorganisaties, waarbij vaak ontslagbrieven de deur uit gaan.

Om overeind te blijven, voelen ondernemingen zich gedwongen overnames te doen. Uit deze felle strijd om de schaalvoordelen komt evenwel nooit een echte winnaar tevoorschijn, betoogde Porter. Zelfs concerns die met overnames nummer één in hun bedrijfstak zijn geworden, presteren meestal niet goed. De integratie van overgenomen bedrijven valt bijna altijd tegen."