AMSTERDAM - De meeste effectenbeurzen in Europa keken vrijdagmorgen ook na een uur handel nog naar boven en wisten daarmee hun aanvangswinsten vast te houden. De gunstige tijdingen vanuit Wall Street gaven de weggezakte koersen een steuntje in de rug. Alleen Frankfurt gleed weg.

Beursjournaal (video): KPN eist 80 mln euro BTW op.
Verder: Gucci koopt aandelen in voor personeelsopties. Prolion in problemen in VK.

Beursstemming (video): AEX schommelt op 300 punten.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Op het Damrak stond de AEX-index op een winst van 1,66 punten ofwel ruim 0,5 procent op 299,55. Parijs klom 0,4 procent, Londen bleef nagenoeg gelijk. Frankfurt daarentegen moest terug met 0,4 procent.

De financiële markten ontbeerden echt richtinggevend nieuws. Uit de technologiehoek kwamen donderdag wisselende berichten van onder andere JDS Uniphase, Nortel en Mediatek. In Amsterdam trokken vooral de financiële fondsen de kar. ABN Amro, Fortis, Aegon en vooral ING noteerden hoger.

In Milaan trok Fiat de aandacht na het bekend worden van het overlijden van grootaandeelhouder Agnelli. Het aandeel steeg meer dan 4 procent. Door de dood van Agnelli neemt de hoop toe dat er eindelijk duidelijkheid komt over de toekomst van de autodivisie van het concern, die inzet is van een machtsstrijd en mogelijk in handen valt van het Amerikaanse General Motors. Analisten denken dat het nu makkelijker wordt van de autodivisie af te komen.

In Parijs steeg de Franse producent van telecomapparatuur Alcatel ongeveer 6 procent onder invloed van kwartaalcijfers van de Canadese branchegenoot Nortel. Die cijfers waren beter dan verwacht. In Frankfurt won Porsche, dat vrijdag met voorlopige kwartaalcijfers kwam, 2,7 procent.

Euro

De euro zet zijn opmars onverminderd voort en nadert nu de grens van 1,08 dollar. De Europese munt noteerde 1,0785, tegen een slotkoers donderdag van 1,0765. Ten opzichte van het pond sterling zakte de euro van 0,6630 naar 0,6605 pond.