MUIDEN - De kruitindustrie verdwijnt na driehonderd jaar uit de vestingsplaats Muiden. Dat bleek donderdagavond tijdens een persconferentie van de gemeente Muiden en de provincie Noord-Holland.

Volgens eigenaar British Aerospace (Bae) is de explotatie van Muiden Chemie International op de lange termijn niet rendabel. Het bedrijf wil de vestiging sluiten, maar beschikt volgens eigen zeggen niet over de financiële middelen voor de ontmanteling van de fabriek. Voor het slopen van de machines moeten dure veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Bovendien is de grond ernstig vervuild.

Bestemmingsplan

De eigenaar van de grond, de Koninklijke Nederlandse Springstoffen Fabriek (KNSF), heeft al aangeboden zorg te dragen voor die kosten. De enige voorwaarde voor de KNSF is wel dat de provincie en de gemeente bereid zijn mee te werken aan een wijziging van het bestemmingsplan van het gebied. Inmiddels ligt er een intentieverklaring hierover op tafel van de overheden.

Tijdens de persconferentie in Muiden lieten de provincie en de gemeente weten blij te zijn met het vertrek van de fabriek uit veiligheidsoverwegingen. Wel betreuren ze de gevolgen die de sluiting heeft voor de 85 werknemers.

Woningen

Wanneer de fabriek precies gaat sluiten, is nog onbekend. De KNSF moet eerst nog met de gemeente en de provincie overeenstemming bereiken over de verdere ontwikkeling van het gebied. Zo is het nog onzeker of er op het oude fabrieksterrein nieuwe woningen gebouwd kunnen worden.