AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn de ochtend in wisselende stemmingen doorgekomen. Het Damrak begon met een stijging, maar slaagde er niet in die vast te houden. Aan het eind van de ochtend stond de AEX-index op 300,5 punten, een fractie lager dan het slot van woensdag. De Midkap-index van middelgrote fondsen verloor meer. De daling bedroeg 0,6 procent.

Beursstemming (video): Tech wint op Damrak
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter. Wat gaat Wall Street vanmiddag doen?

Beursjournaal (video): Verlies KLM valt mee.
Klik hierop en u bent binnen drie minuten op de hoogte van het laatste financiële nieuws.

Het lijkt er dus op dat er geen verandering komt in de stemming van woensdag, toen de AEX 2 procent moest inleveren. "Er is geen reden voor een positieve stemming", aldus een analist, die verder sprak van een "knap negatief beeld".

Het nieuws kwam donderdagochtend onder meer van KLM, dat in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een nettoverlies boekte van 66 miljoen euro. Het verlies kwam niet als een verrassing omdat de luchtvaartmaatschappij eerder al met een winstwaarschuwing was gekomen.

De beleggers zijn bezorgd over de kosten die KLM moet maken en wijzen daarbij op het afbreken van de samenwerking met Alitalia. Dat de dollar in waarde is gedaald kan aan de andere kant de maatschappij in de kaart spelen omdat KLM zijn brandstof in dollars betaalt. De koers van het aandeel KLM ging 1,3 procent omlaag naar ,29 euro.

Midkap

In de Midkap-index moest ook de dienstverlener aan de offshore-industrie IHC Caland terrein prijsgeven. Vooral in de scheepsbouw ondervindt het bedrijf, dat woensdag met jaarcijfers kwam, veel concurrentie. Het aandeel verloor 1,2 procent op 47,20 euro.

In de AEX-index stond Philips bovenaan met een winst van 3,2 procent op 16 euro. Ook chipmachinefabrikant ASML profiteerde met een plus van 2 procent op 7,55 euro. Minder goed ging het met ING, dat 2,1 procent verloor en zijn koers zag dalen tot 14,80 euro. Getronics zakte 3 eurocent. In percentages hakte dat er flink in (min 10 procent).

Vrijwel de hele technosector was hoger. Dat was onder meer te danken aan het Amerikaanse Texas Instruments, dat woensdag na het sluiten van de New Yorkse beurs meevallende prognoses afgaf. Dat het verlies van de chipproducent in het laatste kwartaal van 2002 sterk is opgelopen, deerde de beleggers niet.

Verder kwam de Italiaans-Franse halfgeleiderproducent STMicroelectronics met sterk gestegen kwartaalcijfers. Het aandeel liep op met 2,9 procent. Het technoconcern Siemens maakte ook kwartaalcijfers bekend en zag die beloond met een koersstijging van ,75 procent, goed voor de eerste plek in de Frankfurtse beursindex.

Londen was aan het eind van de ochtend 0,1 procent lager. Frankfurt was 0,9 procent hoger. Voor Parijs was een stijging van ,4 procent weggelegd. Op de Franse beurs was het luxeconcern LVMH een van de winnaars. De bekendmaking van een omzetgroei deed het aandeel met 3,3 procent omhoog gaan.

Nokia

Het wachten was op de kwartaalcijfers van de Finse gsm-fabrikant Nokia. Die stegen in eerste instantie flink door sterke kwartaalcijfers, maar de voorzichtige vooruitzichten voor het eerste kwartaal deden de beleggers wat terugdeinzen. Het aandeel was rond het middaguur 1 procent hoger. Nokia's concurrent Ericsson steeg met 4,75 procent.

Euro

De euro ging omhoog. Aan het eind van de donderdagmorgen deed de Europese munteenheid 1,0750 dollar tegen 1,0705 dollar bij het eind van de handel van woensdag. Tegenover het pond sterling was de koers vrijwel onveranderd op 0,6625.