HELSINKI - Nokia heeft in het vierde kwartaal van 2002 boven verwachting gepresteerd. De Finse producent van mobieltjes boekte met een operationele winst van 1,66 miljard euro ruim 66 miljoen euro meer winst dan in de vergelijkbare periode in het voorafgaande jaar. Analisten waren uitgegaan van een kleine winstdaling.

De omzet steeg van 8,79 miljard euro in het vierde kwartaal van tot 8,84 miljard euro in het afgelopen kwartaal. Die groei was in lijn met verwachtingen van analisten.

Beleggers vinden het vooral belangrijk wat de wereldleider op de markt van mobiele telefonie zegt over de ontwikkelingen in 2003. Nokia's topman Jorma Ollila verkondigde donderdag erop te rekenen dat er over de hele wereld 10 procent meer gsm's worden verkocht. Die markt groeide vorig jaar met 5 procent tot 405 miljoen stuks.

Over het gehele boekjaar maakte Nokia een winst van 5,4 miljard euro. Dat is 3 procent meer dan in 2001. Vorig jaar verkocht Nokia wereldwijd 117 miljoen mobieltjes, waarmee het concern op een marktaandeel kwam van tegen de 40 procent.