LONDEN - De Europese uitzendgroep RTL Group, in Nederland eigenaar van onder meer RTL4 en RTL5, heeft een moeizaam halfjaar achter de rug. Door sterk teruglopende advertentieopbrengsten, die meer dan 60 procent van de omzet uitmaken, daalde de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen met 23 procent tot 181 miljoen euro.

De omzet steeg met 5 procent tot 2,1 miljard euro, maar de omzet uit de gewone activiteiten zakte 2 procent, aldus RTL dinsdag. De neergang op de advertentiemarkt, die het gevolg is van algehele economische malaise, laat zich vooral voelen in Duitsland in Frankrijk.

In Nederland en Groot-Brittannië zijn alweer kleine positieve signalen zichtbaar, aldus bestuursvoorzitter Didier Bellens. Maar van herstel voor de gehele RTL-groep wil hij nog niet spreken. "De situatie is niet gewijzigd sinds juli toen wij onze vooruitzichten gaven. Het is moeilijk om iets over de toekomst te zeggen."

RTL, in Europa eigenaar van 24 tv-kanalen en 18 radiozenders, heeft besloten om zijn beursnotering in Londen op te geven omdat op de London Stock Exchange weinig in het aandeel wordt gehandeld. De beursnoteringen op de beurzen in Luxemburg en Brussel blijven behouden.