AMSTERDAM - Beurshandelaren putten nog enige hoop uit het feit dat de handelsomzetten iets hoger worden. De dalingen dag in dag uit bezorgen alleen nog irritatie. De effectenbeurs in Amsterdam glijdt al sinds vorige week maandag dagelijks weer wat verder weg.

Beursstemming (video): Geen Bos, Balkenende maar Bush, Blair Blix.
Financials herstellen licht, Getronics gevloerd door uitspraken CFO.

Beursjournaal (video): Problemen Getronics groter dan verwacht.
Verder: VNU overweegt verkoop Europese marketingdatabedrijven, Laurus omzet 15 procent omlaag in 2002.

Ook gunstig nieuws duwt niet per definitie de koersen omhoog. "Zoals vroeger een miniem positief berichtje een forse koersstijging betekende, is het nu tegenovergesteld. Een overwegend gunstig verhaal met beperkte twijfel over een enkel onderdeel kan een bedrijf en ook aanverwante handel onderuit halen", analyseerde een handelaar.

Oorlogsdreiging

De dure euro, de aanhoudende oorlogsdreiging en te weinig overtuigend positief bedrijvennieuws deden de aandelen opnieuw geen goed. In Amsterdam leidde dat aan het eind van de ochtend tot een verlies van 2,94 punten of 0,9 procent op 304,81. De CAC-index in Parijs stond 1,15 procent lager. De FTSE-100 in Londen en de DAX-index in Frankfurt deden het met dalingen van 0,4 en 0,8 procent iets beter.

Op het Damrak wordt de onrust nog versterkt door de verkiezingen. Beleggers zien graag partijen winnen die in deze economische onzekerheid streng de hand op de knip houden. Van de PvdA verwachten zij dat minder.

Ondanks gunstige rapporten uit de Verenigde Staten over een stabiliserende markt, hielden ook chipgerelateerde fondsen het niet droog. ASML stond op een verlies van 3 procent, Philips moest 1,8 procent terug. Beleggers pikten vooral het slechte nieuws van Motorola eruit. Het Amerikaanse technologieconcern presenteerde dinsdagavond meevallende kwartaalcijfers, maar viel tegen met de verwachtingen voor het eerste kwartaal.

Getronics

Het vertrouwen in ICT-dienstverlener Getronics is volledig zoek. Dit fonds duikelde 22 procent op 29 eurocent. Financieel directeur J. Docter verklaarde woensdag in Het Financieele Dagblad dat zijn bedrijf nog niet uit de problemen is als een bod op de uitstaande obligaties nipt slaagt. Op de financiële markten is al enige tijd onzekerheid of Getronics aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen.

Aan de MidKap moest Laurus, dat een lagere omzet realiseerde over 2002, bijna 4 procent terug. Moederbedrijf Casino daalde in Parijs ruim 4 procent.

In de rest van Europa viel TUI op met een koersdaling van 6 procent doordat de omzet en winst van het Duitse reisconcern het afgelopen jaar was gedaald. TUI durfde bovendien geen voorspellingen te doen voor dit jaar gezien de onzekerheid over Irak.

Euro

De euro bleef boven het in de Amerikaanse handel gerealiseerde koersniveau van 1,07 dollar staan. De munteenheid noteerde 1,0705 dollar na 1,0675 aan het slot van de Europese handel dinsdag. In ponden sterling ging de eurokoers van 0,6625 naar 0,6640 pond.