AMSTERDAM - De vakcentrale FNV voelt niets voor een basisverzekering voor de ziektekosten. De FNV vreest grote achteruitgang in inkomen voor de lager betaalden.

Dat heeft de vakcentrale woensdag gezegd. De aanleiding is de inkomenspolitiek van CDA, VVD en LPF met de ziektekosten. Het kabinet had beloofd de premiestijging te compenseren met fiscale maatregelen. Maar dat zal volgens de vakcentrale onvoldoende gebeuren. Dat merkt de FNV aan de huidige stijging van het nominale deel van de premie, waardoor wantrouwen is ontstaan.

"Wij voelen ons daarom niet meer gebonden aan het akkoord tussen werkgevers en werknemers hierover omdat lagere inkomens niet voldoende worden gecompenseerd", aldus een woordvoerster. Dat was indertijd de voorwaarde om het eens te worden over een basisverzekering in 2005. De vakcentrale vreest dat de beloftes ook straks niet worden gehouden.

Werkgevers en bonden sloten eind 2000 na lange, moeizame onderhandelingen in de Sociaal-Economische Raad (SER) een akkoord over invoering van een basisverzekering. De FNV ging toen schoorvoetend akkoord met een breed verzekeringspakket waarvoor ieder een vast bedrag betaalt. Nu wil de FNV alleen nog praten over een nieuw stelsel wanneer dat wordt betaald met inkomensafhankelijke premies, oftewel meer premie bij een hoger inkomen.

De politiek is verdeeld over de wijze van premieheffing voor de toekomstige basisverzekering. De linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP willen dat de premie grotendeels afhankelijk wordt van het inkomen. Het huidige demissionaire kabinet van CDA, VVD en LPF streeft ernaar dat de premie voor iedereen straks een vast bedrag wordt met een compensatie voor de lagere inkomens. PvdA-leider Bos wil de invoering van het nieuwe stelsel zelfs uitstellen omdat het te veel geld gaat kosten. Dat wil hij liever steken in de aanpak van de wachtlijsten.