AMSTERDAM - De toonaangevende Europese beursgraadmeters gingen woensdag bij de opening in rap tempo omlaag na de stevige koersdalingen op Wall Street en in Azië. Beleggers maken zich grote zorgen over de Amerikaanse economie door de opstapelende problemen in de Amerikaanse hypotheeksector.

De AEX, de belangrijkste beursindex in Amsterdam, dook direct na de opening scherp omlaag en stond na ongeveer drie kwartier hndel op 476,02 punten. Dat betekent een verlies van 8,36 punten, ofwel 1,7 procent.

De MidKap, de index voor het middensegment, deed het nog slechter met een daling van 2 procent tot 675,33 punten. De toonaangevende graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen de 1,5 en 1,7 procent. De Nikkei-index in Tokio daalde zelfs 2,9 procent.

Vooral de financiële concerns hadden het zwaar, net als dinsdag. Bij de grote fondsen in Amsterdam kregen ABN Amro, ING, Aegon en Fortis koersdalingen voor de kiezen van tussen de 1,8 tot 2,2 procent. Het zwaarwegende staalconcern Arcelor Mittal leverde de grootste negatieve bijdrage aan de AEX met een daling van 2,9 procent.

Akzo Nobel

Akzo Nobel was het enige fonds in de hoofdindex dat boven het slot van dinsdag kon uitkomen. Het aandeel won 0,3 procent. De koers van Akzo is sinds maandag zo'n 17 procent opgelopen na de aankondiging van de verkoop van dochteronderneming Organon. Daarop volgden verschillende positieve analistenrapporten. Woensdag verhoogde ABN Amro het koersdoel voor het chemieconcern.

Ook bij de middelgrote fondsen werden de verliezen breed gedragen. Automatiseerder LogicaCMG, de distributeur van chemische producten Univar en het vastgoedfonds kregen koersdalingen voor de kiezen van tussen de 3,2 en 4,8 procent. Het tankopslagbedrijf Vopak (min 1,9 procent) kon zich niet onttrekken aan de malaise op de beursvloeren, ondanks een hogere beleggingsaanbeveling van Rabo.

SNS Reaal

De bankverzekeraar SNS Reaal, met een notering aan de lokale markt in Amsterdam, moest een koersverlies incasseren van 1,6 procent.

Voorbeurs maakte het bedrijf beter dan verwachte jaarcijfers bekend, maar daar leken beleggers zich weinig van aan te trekken.

Het bankbedrijf liet ook weten te overwegen om nieuwe aandelen uit te geven om een grote acquisitie te financieren.

De euro noteerde woensdagochtend 1,3205 dollar, onveranderd ten opzichte van de stand bij het slot van de handel in Amsterdam dinsdag.