UTRECHT - De nettowinst van bankverzekeraar SNS Reaal is vorig met 14,9 procent gegroeid tot 371 miljoen euro. Dat maakte de bankverzekeraar woensdag bekend.

De totale inkomsten stegen met 2,5 procent tot 3,57 miljard euro. Daarvan was 768 miljoen euro toe te schrijven aan het bankbedrijf. Het verzekeringsbedrijf was goed voor inkomsten van 2,8 miljard euro.

Resultaat

Bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen vindt de nettowinstgroei "onder aanhoudende lastige marktomstandigheden een goed resultaat". Op de hypotheekmarkt zorgden concurrentie en een vlakke rentecurve ervoor dat de rente-inkomsten daalden. Het marktaandeel van SNS Reaal in de hypotheekmarkt is vorig jaar gedaald. Eind vorig jaar was dat aandeel ongeveer 8 procent tegen 8,3 procent eind 2005.

Markt

SNS Reaal verwacht dit jaar dat de marktomstandigheden op de hypotheekmarkt lastig blijven en dat de rentecurve niet substantieel wijzigt. Verder ziet de bankverzekeraar in 2007 een voorspoedige ontwikkeling voor onder meer sparen, beleggen, vastgoedfinanciering en pensioenen.

Door de aankoop van de vastgoedfinancieringstak van Bouwfonds heeft SNS Reaal zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn opnieuw bekeken. De onderneming gaat uit van een groei van de nettowinst per aandeel van 10 procent over de periode 2006 tot 2009. De winst per aandeel steeg vorig jaar echter met 6,5 procent.

Het bedrijf wil een dividend uitkeren van 71 cent per aandeel. Bouwfonds, dat wordt omgedoopt tot SNS Property Finance, heeft in 2006 vanaf 1 december bijgedragen aan de winst. In de toekomst gaat deze tak volgens Van Keulen "sterke winstgroei afleveren voor de hele groep".

SNS is verder op zoek naar acquisities in Nederland en kijkt daarvoor zowel naar bank- als verzekeringsbedrijven. Het is volgens Van Keulen "zeer waarschijnlijk" dat er dit jaar een belangrijke overname plaatsheeft. "Het kapitaal is aanwezig, maar it takes two to tango".

SNS Reaal heeft ongeveer 400 miljoen euro beschikbaar voor overnames. Voor grotere acquisities houdt de bankverzekeraar de mogelijkheid open om nieuwe aandelen uit te geven.