UTRECHT - FNV Bondgenoten bepleit een integrale aanpak voor de veiligheidsproblemen in de gehele spoorwegsector. Ook moet er een taskforce komen die de veiligheid bewaakt, oplet of verbeteringen worden uitgevoerd en verantwoording aflegt aan de overheid.

De vakbond komt dinsdag met dat pleidooi bij de presentatie van het rapport 'Door het oog van de naald-deel 2'. Onderdeel van die rapportage is een lijst van onveilige situaties die werknemers van spoorwegbedrijven sinds december 2006 hebben gemeld bij FNV Bondgenoten.

Meldingen

Bij de FNV-meldlijn kwamen in totaal 67 meldingen binnen. Vakbondsbestuurder Tonnie Nijenhuis stelt dat de veiligheid op het spoor op gespannen voet staat met het streven om zoveel mogelijk treinen te laten rijden en achterstallig onderhoud weg te werken.

Onderzoek

In december riep de bond voormalig verkeersminister Karla Peijs al op zich uit te spreken voor een sectorbreed onderzoek naar de veiligheid op en rond het spoor. Eerder vroeg de vakbond bedrijven in de spoorsector mee te werken aan een groot preventief veiligheidsonderzoek.