ST. PAUL - Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van KLM, heeft het vierde kwartaal van 2002 net als de andere grote luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten afgesloten met een fors verlies.

Topman Richard Anderson durfde dinsdag bij de presentatie van de cijfers niet te zeggen wanneer er een eind komt aan de langdurige malaise en er weer een winstgevend kwartaal is.

Anderson wees op de grote onzekerheden die er zijn over het conflict rond Irak, een mogelijke verdere stijging van de brandstofprijzen en een herstel van de zwakke wereldeconomie. De resultaten over 2002 noemde hij teleurstellend, al deed Northwest het in een aantal belangrijke opzichten minder slecht dan de meeste concurrenten.

488 miljoen dollar

Northwest leed in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van miljoen dollar tegen een negatief resultaat van 216 miljoen dollar in dezelfde periode van 2001. Dat was iets beter dan analisten hadden verwacht.

Exclusief bijzondere posten was sprake van een daling van het verlies van 256 miljoen dollar tot 178 miljoen dollar. Er waren het afgelopen kwartaal eenmalige lasten van 464 miljoen dollar, grotendeels wegens het versneld uit dienst nemen van oude vliegtuigen.

Over geheel 2002 leed Northwest een verlies van netto 798 miljoen dollar tegen 423 miljoen in 2001. Exclusief eenmalige posten ging het verlies omlaag van 536 miljoen dollar naar 488 miljoen dollar. De omzet liet in het vierde kwartaal een flinke groei zien van 17,8 procent tot 2,34 miljard dollar. Over het hele jaar ging de omzet omlaag met 4,2 procent naar 9,49 miljard dollar.

Northwest wist zijn vliegtuigen beter te vullen dan de meeste concurrenten. De beladingsgraad steeg in het vierde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode van 2001 van 69,5 tot 74,4 procent bij een toename van de vervoerscapaciteit van 9,2 procent. Het hele jaar 2002 leverde een beladingsgraad op van 77,1 procent, aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 71,6 procent voor de andere grote Amerikaanse maatschappijen.