DEARBORN - Het verlieslijdende Amerikaanse autoconcern Ford Motor verkoopt zijn Britse luxe automerk Aston Martin voor 925 miljoen dollar (703 miljoen euro) aan een consortium onder leiding van de Britse motorsportondernemer David Richards. Dat maakte Ford maandag bekend.

Een overeenkomst over de verkoop van Aston Martin hing al enige dagen in de lucht. Naast Davids, eigenaar van de motorsportfirma Prodrive, bestaat het consortium uit de Texaanse bankier en Aston Martin-liefhebber John Sinders en de investeringsmaatschappijen Investment Dar en Adeem Investment uit Koeweit.

De transactie wordt waarschijnlijk in het tweede kwartaal afgesloten. Ford houdt na afronding van de verkoop een belang van 9,4 procent ter waarde van 77 miljoen dollar in Aston Martin, aldus het autoconcern. De Britse krant The Guardian meldde dat Ford een belang van vijftien procent in Aston Martin behoudt.

James Bond

Aston Martin werd in 1914 opgericht door Robert Bamford en Lionel Martin. Het Britse automerk verwierf wereldfaam als de favoriete auto van geheim agent James Bond. De auto verscheen onder meer in de films Goldfinger en Thunderball en in de meest recente 007-film, Casino Royale.

Ford zocht sinds augustus vorig jaar naar een koper voor Aston Martin. Het autoconcern heeft geld nodig om zijn herstructureringsplannen te financieren. Het concern leed vorig jaar een verlies van 12,7 miljard dollar, het grootste verlies in zijn 103-jarige bestaan. Om het tij te keren, worden duizenden banen geschrapt en zestien fabrieken in Noord-Amerika gesloten.

Fabriek

Ford kocht in 1987 een belang van 77 procent in Aston Martin. De rest werd in 1994 gekocht. Het automerk maakt deel uit van Premier Automotive Group van Ford met daarin ook de Europese merken Jaguar, Land Rover en Volvo. Vorig jaar reden bijna zevenduizend Aston Martins uit de showroom. De fabriek van Aston Martin met 1800 werknemers in Gaydon in Warwickshire blijft behouden.