AMSTERDAM - De elektriciteitsproductie uit windenergie is in januari voor de derde opeenvolgende maand naar recordhoogte gestegen. De productie kwam uit op 548 gigawattuur, vijf procent van het binnenlandse elektriciteitsverbruik.

Het nieuwe maandrecord is vooral toe te schrijven aan het grote aantal dagen met veel wind, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het windaanbod in januari was ruim twee keer hoger dan in een gemiddelde maand en ruim de helft meer dan in een gemiddelde januarimaand. Op jaarbasis wordt de ontwikkeling van elektriciteitsproductie uit windenergie vooral bepaald door uitbreidingen van de capaciteit. Eind vorig jaar was de capaciteit een kleine dertig procent hoger dan een jaar eerder.

Windmolens

De elektriciteitsproductie uit windenergie vormt 0,7 procent van de totale energieproductie. Drie weken geleden maakte het CBS bekend dat de plaatsing van enkele grote windmolens vorig jaar heeft geleid tot een toename van het aandeel duurzame energie in het Nederlandse energieverbruik.

Het totale verbruik uit duurzame binnenlandse bronnen steeg naar 2,6 procent. In 2005 ging het nog om 2,4 procent.