ARNHEM - Het chemie- en verfconcern Akzo Nobel verkoopt zijn farmaciedochter Organon aan het Amerikaanse farmaciebedrijf Schering-Plough voor 11 miljard euro. De voorgenomen beursgang van het dochterbedrijf is daarmee van de baan. Dat heeft Akzo Nobel maandag bekendgemaakt.

Akzo Nobel stuurde meer dan een jaar lang aan op een verzelfstandiging van Organon via een gefaseerde beursgang. Afgelopen vrijdag gaf het Arnhemse concern nog aan de farmadochter op 27 maart naar de beurs van Amsterdam te brengen.

Onmiddellijk afscheid

Met het bod van 11 miljard euro in contanten van Schering-Plough kiest Akzo Nobel voor een onmiddellijk afscheid van Organon. De bestuurders zijn de conclusie gekomen dat de overname voor alle partijen de beste optie is. Schering-Plough benaderde Akzo Nobel anderhalve week geleden met het bod, zei topman Hans Wijers. De top van Akzo Nobel is zondag bijeengekomen om erover te praten.

Analisten hadden berekend dat een gefaseerde beursgang van Organon 9 miljard tot 10 miljard euro zou opleveren. Akzo Nobel kondigde begin vorig jaar aan het bedrijf uit Oss binnen twee tot drie jaar na de beursgang gefaseerd te willen verzelfstandigen.

Anticonceptiemiddelen

Organon is vooral bekend als producent van anticonceptiemiddelen, waaronder de pil en de NuvaRing. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ruim 3,7 miljard euro. Schering-Plough, dat zijn hoofdkantoor heeft gevestigd in de Amerikaanse staat New Jersey, behaalde in 2006 met 33.500 werknemers een omzet van 10,6 miljard dollar. Het Amerikaanse concern maakt onder meer cholesterolverlagers en medicijnen tegen gewrichtsontstekingen.

Akzo Nobel geeft een klein deel van de verkoopopbrengst terug aan de aandeelhouders. Het gaat hier om maximaal 10 procent van het aandelenkapitaal, ofwel 1,3 miljard euro.

FNV-bond

FNV Bondgenoten is verrast over de verkoop. Vorige week bij de cao-onderhandelingen betoogde Akzo nog dat een beursgang voor Organon het beste was, aldus vakbondsbestuurder Ben Roodhuizen maandag.

De zorgvuldigheid naar de aandeelhouders heeft het gewonnen van de zorgvuldigheid in de omgang met de werknemers, meent Roodhuizen.