AMSTERDAM - De internationale adviseur van institutionele beleggers en vermogensbeheerders ISS adviseert zijn klanten tegen het loyaliteitsdividend te stemmen dat fijnchemiebedrijf DSM wil invoeren. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) maandag.

ISS adviseert wereldwijd 1700 grote beleggers, waarvan er honderden een belang hebben in DSM, aldus Jean-Nicolas Caprasse van ISS Europe. Vaak worden die adviezen naadloos overgenomen. Aandeelhouders DSM beslissen op 28 maart over het voorstel beleggers die langere tijd een belang aanhouden in het bedrijf, te belonen met een extra dividend.

Volgens ISS, dat vrijdag zijn advies rondstuurde, is het loyaliteitsdividend strijdig met het principe van een aandeel, een stem en een dividend. De adviseur stelt dat het extra dividend dat trouwe aandeelhouders ontvangen, afkomstig is uit de winst van DSM.

Daarop kunnen alle aandeelhouders evenveel aanspraak maken, ongeacht of zij zich hebben laten registreren voor het loyaliteitsdividend en hun aandelen langere tijd vasthouden.

DSM

Het advies over het loyaliteitsdividend volgt op meerdere gesprekken met zowel grote beleggers als met DSM zelf, zegt Caprasse, die in een telefonische toelichting spreekt van een 'gevoelige zaak'.

ISS geldt, zo stelt het FD, als gezaghebbend en invloedrijk adviseur op het terrein van ondernemingsbestuur. Eerder kruiste het al de degens met het bestuur van voedingsreus Nestle.

DSM-bestuurder Feike Sijbesma zegt in een telefonische reactie dat het bedrijf in de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering niet reageert op de kritiek. Het chemieconcern is niet van plan zijn voorstel in te trekken, aldus Sijbesma.

Vorige maand keerde de Amerikaanse belegger Franklin Mutual Advisors zich al publiekelijk tegen het loyaliteitsdividend.