AMERSFOORT - Unie MHP wil dat zorgverzekeraars verplicht moeten verklaren waarom ziektekostenpremies buitenmatig stijgen. De vakbond vermoedt dat de forse stijging van 10,5 procent van de premies voor particulier verzekerden voor een deel wordt opgepot om reserves op te bouwen voor de op stapel staande invoering van een nieuwe basisverzekering. Ook het CNV wil openheid.

Dat hebben E. Haket van Unie MHP en voorzitter D. Terpstra van het CNV dinsdag gezegd. Haket gaat, samen met andere vakbonden, het nieuwe kabinet vragen verzekeraars voortaan te verplichten uit te leggen waar de hogere premie precies aan wordt besteed. "Het is maar voor een deel uit de term kostenstijging te verklaren, waarmee de verzekeraars de stijging nu nog afdoen", meent Haket.

De zorgverzekeraars zijn woedend over de actie van de bonden. Volgens Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van deze branche, zouden die beter moeten weten.

De organisatie stelt dat de helft van de premieverhoging komt door maatregelen van de overheid die zij verplicht moeten doorberekenen. "Particulieren betalen mee aan twee solidariteitsheffingen, WTZ en MOOZ. Daarvoor stelt de overheid jaarlijks de premie vast. Maar elk jaar zijn die verliesgevend, waarna het jaar daarop de particulier verzekerden dat gat weer dichten", aldus een woordvoerder.

Hij ontkent pertinent dat de hogere premie gebruikt wordt om alvast een potje aan te leggen voor de geplande invoering van een nieuwe basisverzekering.