TOKIO - Mizuho Holdings, de grootste bank van Japan, zal in het eind maart af te sluiten boekjaar een enorm verlies lijden omdat het drastisch gaat afschrijven op oninbare leningen. Mizuho verwacht een nettoverlies van 1,95 biljoen yen (15,6 miljard euro), wat in het Japanse bedrijfsleven nog nooit te zien is geweest.

Mizuho had eerder nog aangegeven dat het voor 220 miljard yen (1,8 miljard euro) in de rode cijfers zou duiken. Toch kwam de mededeling van dinsdag niet als een grote schok. Analisten denken dat Mizuho nu eindelijk serieus werk wil maken van de leningenproblematiek, die het Japanse bankwezen in een diepe crisis heeft gesleurd.

Geschat wordt dat Japanse banken tientallen biljoenen yens aan onrendabele leningen hebben uitstaan. Dit is een erfenis van de Japanse zeepbeleconomie van de jaren tachtig toen de bomen voor de Japanse bedrijven tot in de hemel leken te groeien en de banken daarin meegingen.

Inmiddels zijn verscheidene grote Japanse banken, daartoe aangemoedigd door de regering-Koizumi, aan het saneren. Het vertrouwen is daardoor toegenomen, wat vorige week werd geïllustreerd door een investering van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in Sumitomo Mitsui Financial Group, de op een grootste bankgroep van Japan.

De dinsdag aangekondigde afschrijvingen op leningen, 2,03 biljoen yen (16 miljard euro), hebben ook gevolgen voor de financiële positie van Mizuho. De bank wil daarom circa 1 biljoen yen (8 miljard euro) ophalen met de uitgifte van preferente aandelen. Een deel daarvan zal worden gekocht door de centrale bank van Japan, die vorig jaar al aangaf Japanse banken te willen helpen met de aanpak van de zogenoemde slechte leningen.

Mizuho zal eind maart nog voor 4,5 biljoen yen (3,6 miljard euro) aan oninbare leningen op de balans hebben staan. Over twee jaar moet dit bedrag bijna zijn gehalveerd.