BERLIJN - Duitsland heeft de AOW-leeftijd met twee jaar tot 67 jaar verhoogd. De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd wordt vanaf 2012 geleidelijk ingevoerd.

Het parlement (Bondsdag) ging vrijdag akkoord, meldden Duitse media. De invoering moet in 2029 zijn afgesloten. Een uitzondering wordt gemaakt voor werknemers die 45 jaar AOW-premies betaalden. De jaargang 1947 is als eerste aan de beurt en zal in 2012 een maand langer moeten werken.

De Bondsraad (Eerste Kamer) moet zich nog over de wet buigen, maar een instemming geldt als zeker. De coalitie van christendemocraten en sociaaldemocratische SPD noemt de aanpassing dringend noodzakelijk.

Vergrijzing

Met de verhoging van de leeftijd wil de bondsregering de AOW betaalbaar houden. De minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Franz Müntefering, benadrukte dat de Duitse bevolking vergrijst. Ook stoppen veel werknemers steeds eerder met werken. De SPD-bewindsman wees op de verantwoordelijkheid van de huidige generatie "voor morgen en de komende generaties".

Ondanks zijn vurig pleidooi stemden elf SPD-afgevaardigden tegen, vier partijgenoten onthielden zich van stemming. De vakbonden uitten de afgelopen tijd al felle kritiek op de verhoging tot 67. Vrijdag demonsteerden tijdens de stemming in de Bondsdag nog enkele duizenden mensen in Berlijn tegen de wetswijziging.