HILVERSUM - De Spaanse telecomaanbieder Telefónica overweegt een verkoop van zijn dochterbedrijf Endemol. Het concern liet vrijdag weten dat het de zakenbanken Lehman Brothers en Merrill Lynch in de arm heeft genomen, die de mogelijkheden tot verkoop moeten bekijken.

Telefónica heeft een belang van 75 procent in de Nederlandse productiemaatschappij, die internationale bekendheid verwierf met de realityshow Big Brother.

Indien het concern zijn aandelen verkoopt, gaat het aan de koper ook vragen om een bod uit te brengen op de aandelen die uitstaan op de beurs in Amsterdam. Het gaat hier om 25 procent van het aandelenkapitaal. Dit belang werd in 2005 naar de beurs gebracht door Telefónica.

Geruchten

Al maanden zoemen er geruchten over een overname van Endemol.

Telefónica kocht het bedrijf van John de Mol en Joop van den Ende in het voorjaar van 2000 voor 5,5 miljard euro. De afgelopen jaren leek Endemol echter niet echt meer de prioriteit te hebben bij de Spanjaarden.

Verscheidene namen van potentiële kopers zijn al genoemd. Daaronder bevindt zich ook John de Mol. Ook zou er belangstelling zijn vanuit Italië en de Verenigde Staten.