AMSTERDAM - Het advies- en ingenieursbureau Fugro heeft vorig jaar een nettowinst van 141 miljoen euro geboekt. Dit is 42 procent meer dan in 2005. Dit heeft de onderneming vrijdag bekendgemaakt.

De omzet steeg met bijna 24 procent tot 1,43 miljard euro. Het bedrijf trok profijt van forse investeringen van olieconcerns in het zoeken naar oliebronnen. De specialist in geologisch en seismisch onderzoek had in november al aangeven op een nettowinst van minstens 135 miljoen euro te rekenen. De jaaromzet werd toen geschat op 1,4 miljard euro.

Portefeuille

Fugro verwacht in 2007 een verdere groei van de omzet en winst. De onderneming baseert dit op een goedgevulde orderportefeuille. Het ingenieursbureau had begin dit jaar voor 1,15 miljard euro aan opdrachten in de portefeuille. Dit betekent een stijging van 41 procent ten opzichte van de situatie begin 2006. Voor bijna 760 miljoen gaat het om zekere opdrachten.

Volgens Fugro zullen de investeringen van de olie- en gasindustrie in 2007 verder stijgen. Een ,,belangrijk deel'' daarvan komt terecht bij bedrijven die aan bodemonderzoek doen. Om aan de vraag te voldoen, heeft Fugro vorig jaar al geïnvesteerd in zijn vloot.

De onderneming verwacht veel van diepwaterprojecten in de Golf van Mexico, in West-Afrika en in Brazilië.