NEW YORK - Microsoft-medeoprichter Bill Gates is nog steeds de rijkste mens ter wereld, met een geschat vermogen van 56 miljard dollar. Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst van rijkaards die het blad Forbes donderdag publiceerde.

Bekijk video

Het is voor de dertiende achtereenvolgende keer dat de Amerikaanse softwarekoning de toppositie inneemt. Hij wordt echter dicht op de hielen gezeten door de Amerikaanse investmentgoeroe Warren Buffett, met 52 miljard dollar. De voorsprong van Gates op Buffett is sinds vorig jaar gehalveerd.

De derde plaats wordt ingenomen door de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim Helu (49 miljard dollar). Nummer vier en hoogstgeplaatste Europeaan op de lijst is de Zweedse IKEA-oprichter Ingvar Kamprad, met zijn familie goed voor 33 miljard dollar.

Nederlanders

Vier Nederlanders prijken op de lijst van rijksten. De 52-jarige Charlene de Cavalho-Heineken staat op plaats 102 met een vermogen van 7,2 miljard. De naam van Frits Goldschmeding (Randstad) komt 128 plaatsen lager op de lijst. Hij heeft een geschat vermogen van 3,8 miljard. Mediamagnaat John de Mol bereikte met 2,2 miljard de 432e plaats. Joop van den Ende prijkt op plaats nummer 754 door zijn vermogen van 1,3 miljard.

Andere bekende Europeanen zijn de ALDI-eigenaren Karl Albrecht (20 miljard) en diens broer Theo (17,5 miljard) en ex-premier Silvio Berlusconi, de rijkste man van Italië (11,8 miljard).

Het aantal dollarmiljardairs is gestegen tot 946, een toename met meer dan 150 sinds vorig jaar. Het aantal miljardairs is vooral in Rusland en India gestegen.