DEN HAAG - Op verzoek van de Tweede Kamer en consumentenorganisaties komt er verder onderzoek naar woekerpolissen, beleggingsverzekeringen waar hoge kosten aan verbonden zijn.

Het onderzoek moet een "volstrekt feitelijke opzet" krijgen, aldus minister Wouter Bos (Financiën) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op die manier worden volgens hem de procesposities van consumentenorganisaties en het Verbond van Verzekeraars niet geschaad.

Gedupeerden en verzekeraars zijn in conflict geraakt over mogelijke hoge verborgen kosten bij beleggingspolissen. De onrust ontstond toen vorig jaar de Autoriteit Financiële Markten zich kritisch uitliet over bepaalde financiële producten.

Compromis

Bos moest met een compromis komen omdat de verzekeraars zich niet konden vinden in aanvullend onderzoek van hoogleraar Alfred Oosenbrug in opdracht van stichting Verliespolis, een collectief van gedupeerden. Voormalig minister Gerrit Zalm van Financiën wilde aanvankelijk Oosenbrug wel ondersteunen, maar kwam daar later op terug. Daarentegen drong de Kamer wel aan op extra onderzoek.

In zijn brief laat Bos nog in het midden wie het aanvullende feitelijke onderzoek moet uitvoeren. Daarover en over de precieze opdracht moet nog overlegd worden met consumentenorganisaties en verzekeraars.

Het overleg de afgelopen weken met alle betrokken partijen heeft wel duidelijk gemaakt dat Edgar du Perron en Jan Wolter Wabeke van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD) aan de slag kunnen. Zij moeten proberen een uitweg te vinden in het conflict. Ze willen de komende maanden bemiddelen in een aantal voorbeeldzaken rond beleggingspolissen. Op die manier kunnen mogelijk rechtszaken voorkomen worden.

Consumentenbond

De Consumentenbond reageerde donderdag verheugd op de "belangrijke eerste stap" van Bos. Volgens een woordvoerder kan er nu, gesteund door alle betrokken partijen, een onafhankelijk onderzoek komen en hoeven de consumentenorganisaties niet langer tegen de zin van de verzekeraars in te gaan. "Hierdoor wordt het alleen maar makkelijker", aldus de woordvoerder. De Consumentenbond heeft geen voorkeur voor wie het onderzoek gaat uitvoeren.