AMSTERDAM - ABN Amro onderzoekt de verkoop van belangen in banken in enkele opkomende markten. Dat meldde persbureau Reuters donderdag op basis van bronnen bekend met de situatie. ABN Amro zou daarmee kritische aandeelhouders tegemoet willen komen.

ABN Amro zou deelbelangen in banken in Spanje, Saudi-Arabië en Mexico willen verkopen. De opbrengst zou naar de aandeelhouders gaan. De operatie maakt deel uit van een groter plan, waarbij ABN Amro harder gaat snijden in de kosten en meer uitleg geeft over de gekozen strategie, aldus de bronnen.

Aandeelhouders zouden door de transacties meer dan 1 miljard euro opstrijken. De zet zou ABN Amro in staat stellen om grote posities in Italië, de Verenigde Staten en Brazilië te behouden. Deze landen dragen voor een groot deel bij aan de winst en groei van het bankconcern.

Onder druk

ABN Amro staat al enige tijd onder druk van enkele kleine aandeelhouders. Het Britse hedgefund TCI vindt dat ABN Amro ondermaats presteert en riep vorige maand op tot de opsplitsing van de grootste bank van Nederland. Later manifesteerde hedgefund Tosca zich als 'activist'. Enkele aandeelhouders, zoals PGGM en SNS Reaal, hebben ook zorgen over de strategie van ABN Amro.

In een reactie liet ABN Amro aan Reuters weten nooit in te gaan op een eventuele verkoop van specifieke onderdelen. De zegsman wees er wel op dat de bank vorige maand bekendmaakte 1 miljard euro aan aandeelhouders terug te geven via een inkoopprogramma van eigen aandelen.