FRANKFURT - De rente in de eurozone gaat zoals verwacht met een kwart procentpunt omhoog. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag besloten het belangrijkste tarief op te trekken naar 3,75 procent.

ECB-president Jean-Claude Trichet zal later op de dag een toelichting geven op het besluit.

De renteverhoging komt in een periode dat de Europese economie er goed voor staat. Vorig jaar bedroeg de groei 2,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Analisten zijn vooral benieuwd wat Trichet zal zeggen over het toekomstige rentebeleid. De vraag is daarbij vooral of de renteverhogingen van de afgelopen tijd voor voldoende economische impuls hebben gezorgd.

Inflatie

Eind 2005 stond de rente in de eurozone nog op een historisch laag niveau. Sindsdien is het belangrijkste rentetarief zeven keer verhoogd. De inflatie in het eurogebied staat momenteel op 1,8 procent, wat min of meer in lijn ligt met de doelstellingen van de ECB.

Olieprijs

Trichet heeft tot nu toe steeds gezegd extra waakzaam te zijn op de inflatie-ontwikkeling. Dat heeft onder meer te maken met de olieprijs, maar ook met looneisen van vakbonden en de hoeveelheid geld die in omloop is. Deze factoren kunnen allemaal voor een opwaartse inflatiedruk zorgen.

Eerder op de dag besloot de Britse centrale bank de rente ongemoeid te laten. De rente staat daar nu op 5,25 procent.