ROTTERDAM - Als de staking bij Smit nog veel langer duurt, kunnen de gevolgen voor het maritieme bedrijf wel eens groot zijn. "Hoe langer dit duurt, hoe minder vriendjes je overhoudt", verklaarde Smit-topman Ben Vree donderdag.

De eerste klanten hebben al contracten opgezegd en in de wandelgangen heeft Vree geruchten opgevangen over schadeclaims die mogelijk tegen de onderneming worden ingediend. De financiële gevolgen zijn nu nog beperkt, zei de bestuursvoorzitter.

Het is vooral de reputatieschade waar hij zich op dit moment zorgen over maakt.

"Het verliezen van de contracten kan ons een iets kleiner marktaandeel opleveren. We weten alleen niet of dit op de langere termijn erg is. Rotterdam maakt maar een klein deel van de activiteiten uit", lichtte Vree toe.

Verwijten

De vakbonden en Smit zitten in een impasse over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de 240 slepers in de haven van Rotterdam.

De verwijten vliegen over en weer. De bonden zeggen dat Smit niet meer wil onderhandelen, de directie van het bedrijf beweert best te willen praten maar niet zolang er wordt gestaakt. De staking in de haven is donderdag de derde dag ingegaan.

Knelpunten

Een van de knelpunten is een eenmalige bonus voor de slepers. De bonden willen een uitkering van 2000 euro netto. Onredelijk, vindt Vree, want de overige 3000 werknemers van Smit krijgen 2750 euro bruto.

"Elke medewerker heeft bijgedragen aan de winst van 75 miljoen euro over 2006. Waarom zouden de mensen in Rotterdam meer moeten krijgen?" Vooral de bergers hebben afgelopen jaar hard gewerkt, zei Vree. "De slepers willen daarvan meeprofiteren."

Er heerst dan ook "een compleet gebrek aan begrip" bij de rest van het personeel van Smit voor de staking, beweert de directie. De stakers hoeven volgens hem ook niet op steun van het bedrijfsleven in de haven van Rotterdam te rekenen.

Stakingsrecht

Om de impasse te doorbreken, heeft Vree voorgesteld een bemiddelaar te benoemen. Daar hebben de bonden echter afwijzend op gereageerd, aldus de directievoorzitter. Hij heeft wel gekeken of een juridische procedure tegen de bonden zin zou hebben, maar de rechter zal volgens hem niet zo snel tornen aan het stakingsrecht.

"Een rechtszaak is alleen mogelijk als de gevolgen zo groot zijn dat bijvoorbeeld een raffinaderij moet worden platgelegd of de containervaart stil komt te liggen."