DEN HAAG - ABN Amro-topman Rijkman Groenink gaat Aarnout Loudon vervangen in de zogeheten 'board' van oliemaatschappij Shell. In die functie vervult hij de rol van toezichthoudend directeur die zich niet bezighoudt met de dagelijkse operationele gang van zaken.

De Nederlandse en Britse tak van Shell werden eind 2005 samengevoegd, waarbij oude bestuurslagen werden vervangen door een 'board' volgens het Angelsaksische model. Hierin zitten zowel de uitvoerende directeuren als niet-uitvoerende directeuren (toezichthouders). Het Nederlands-Britse bedrijf legt de voorgenomen benoeming ter goedkeuring voor aan de aandeelhouders op de jaarvergadering van 15 mei.

Groenink is sinds 2000 de hoogste man bij ABN Amro. Verder is hij onder meer commissaris bij familiebedrijf SHV van Fentener van Vlissingen en voorzitter van het toezichthoudende college van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

'Lefgozer'

In 2005 werd de 57-jarige Groenink door weekblad Elsevier gekozen tot Nederlander van het Jaar wegens de overname van de Italiaanse bank Antonveneta. Elsevier typeerde de topman als een "lefgozer" die met het openbreken van de Italiaanse bankwereld een ondernemingsgeest toont die deed denken aan het Nederland van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Sinds kort ligt Groenink zwaar onder vuur. De activistische aandeelhouder TCI toonde zich onlangs ontevreden over de prestaties van de topman bij ABN Amro. Het Britse hedgefunds wil dat Groenink geen nieuwe avonturen aangaat in Italië. Verschillende aandeelhouders, zoals het pensioenfonds PGGM, lieten weten de zorgen van TCI over de strategie van ABN Amro te delen.

De 70-jarige Loudon is al enige jaren bezig het aantal commissariaten bij grote Nederlandse bedrijven af te bouwen. De voormalige topman van chemieconcern Akzo was eerder voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro.