ARNHEM - Het is niet zeker of Essent per 1 juli de energieprijzen verlaagt. Eerder gaf het grootste Nederlandse energiebedrijf nog aan dat de gasprijzen deze zomer omlaag zouden gaan.

"We moeten het nog zien, we melden dat altijd in mei en het is nu daarvoor te vroeg", zei bestuursvoorzitter Michiel Boersma donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Nuon

Woensdag gaf concurrent Nuon aan dat de gasprijzen met 7 tot 10 procent zullen dalen per 1 juli. Boersma benadrukt dat Essent al enkele jaren alleen de stijging van de groothandelsprijzen doorberekent aan de klanten.

"Op 1 januari hebben we de prijzen heel voorzichtig verhoogd, daar halen we geen extra marge op", aldus Boersma. Essent zegt van alle aanbieders de meest concurrerende prijs te willen bieden.

Winst

Essent heeft vorig jaar 761 miljoen euro winst geboekt tegen 526 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van het energiebedrijf groeide van 5,89 miljard tot 6,44 miljard euro.

Essent profiteerde van groeiende volumes stroom en warmte. Ook verwerkte het bedrijf meer afval. De gestegen prijzen voor elektriciteit en gas droegen ook bij aan de omzetstijging. Het bedrijf verwacht dit jaar een verdere verbetering van het resultaat.

Fusieplan

Deze week dienen Essent en Nuon hun fusieplan in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De afgelopen weken is er overleg geweest tussen de energiebedrijven en de NMa. In het fusieplan zullen Essent en Nuon voorstellen doen voor zogenoemde 'remedies', erkent bestuurslid Marc van 't Noordende. Deze maatregelen moeten voorkomen dat het fusiebedrijf te dominant wordt op de Nederlandse markt.

Klanten

De NMa liet vorig jaar doorschemeren dat het fusiebedrijf een fors deel van de productiecapaciteit voor stroom en een miljoen klanten (tijdelijk) zou moeten afstaan. "We willen eerst begrijpen waarom we een miljoen klanten zouden moeten afstaan", zei Van 't Noordende.