AMSTERDAM - De inflatie is in februari 2007 uitgekomen op anderhalf procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Dat is iets hoger dan in januari. Toen lagen de prijzen nog 1,4 procent hoger dan een jaar eerder.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode is in februari uitgekomen op 1,4 procent. Dat is volgens het CBS hoger dan in januari.

Benzine

De kleine toename van de inflatie komt volgens het statistiekbureau vooral door de gestegen benzineprijzen. Deze lagen 0,2 procent hoger dan een jaar eerder. In januari was benzine nog 3,5 procent goedkoper dan vorig jaar.

Telecom

Ook de prijsontwikkeling van telefoon-, fax- en internetdiensten had een opwaarts effect op de inflatie. Weliswaar was het prijsniveau 3,1 procent lager dan een jaar eerder, maar in januari was dit verschil 4,2 procent.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in februari uitgekomen op 1,4 procent. In januari bedroeg de HICP-inflatie nog 1,2 procent. Volgens een voorlopige raming van Eurostat (PDF) bedraagt de inflatie in de eurozone in februari 1,8 procent, net als in januari.