LONDEN - Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) is voor de meeste topmanagers nog steeds het grote voorbeeld. Dit in beurswaarde grootste bedrijf ter wereld voert voor de vijfde keer op rij de ranglijst aan van meest gerespecteerde bedrijven in de wereld.

De reeks wordt opgesteld aan de hand van een onderzoek dat accountantsbureau PricewaterhouseCoopers en de Financial Times houden onder meer dan duizend topmanagers, aandeelhouders, journalisten en vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties.

Zij blijken GE vooral te respecteren voor de manier waarop het bedrijf wereldleider is geworden in tal van sectoren en de capaciteiten van zijn managers optimaal weet te ontwikkelen en benutten.

Op de tweede plaats eindigt softwarebedrijf Microsoft. Zijn topman, Bill Gates, werd gekozen tot meest gerespecteerde leider. Hij neemt daarmee de plaats over van de voormalige voorman van GE, Jack Welch. Die bezet nog altijd plaats twee, hoewel hij al ruim een jaar met pensioen is.

De ranglijst wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Zo volgen na Microsoft computergigant IBM en Coca-Cola. Alleen Toyota en Sony komen als niet-Amerikaanse bedrijven bij de lijst van beste tien voor. De Finse mobieltjesmaker Nokia is uit deze toptien verdwenen.

De (half-)Nederlandse concerns Unilever en Shell komen met respectievelijk een twaalfde en achttiende plaats uitstekend uit de bus, meldde PricewaterhouseCoopers maandag. Ze stijgen fors. Vorig jaar bezette Shell de dertigste en Unilever de 47e plaats.