UTRECHT - Rabobank investeert in starters op de woningmarkt door deels eigenaar te worden van het nieuwe huis. Op die manier kunnen starters gemakkelijker een woning kopen. Als de klant meer gaat verdienen kunnen ze op termijn het resterende deel van de bank kopen. Dat zei bestuurslid Piet van Schijndel woensdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Voor starters wordt het steeds moeilijker om een woning te kopen.

Voordeel

Afgezien van de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren, kunnen consumenten sinds het begin van dit jaar minder hoge hypotheken krijgen. In sommige gevallen is de maximaal te verkrijgen hypotheeksom teruggevallen met 15 procent. "Voor starters is het steeds moeilijker een woning te kopen", aldus van Schijndel. "Dit is een serieus probleem, waar Rabobank een voordeel mee kan halen."

De coöperatieve bank uit Utrecht begint dit jaar met dit project.

Daling

Het risico dat de huizenprijzen in Nederland dalen, zoals nu in de Verenigde Staten, is volgens Van Schijndel klein. "Nederland is een klein land, met weinig grond en veel wettelijke procedures. Het geringe aanbod blijft en dus zullen de huizenprijzen niet significant dalen."

Het bestuurslid stelt dat het voordeel groter is. "Door een hypotheek te verstrekken binden we de koper voor langere tijd aan de Rabobank."

Ouders

De Rabobank kwam drie jaar geleden al met de generatiehypotheek voor starters. Een hypotheekvorm waarbij ouders mededebiteur en dus mede-aansprakelijk zijn. "De nieuwe hypotheekvorm is een stapje verder. Het is vooral bedoeld voor starters van wie de ouders niet kunnen bijspringen."

De hevige concurrentie op de hypotheekmarkt zette de inkomsten van de Rabobank vorig jaar onder druk. Daardoor is er met hypotheken moeilijker geld te verdienen. Het marktaandeel van Rabobank steeg vorig jaar wel met 2,5 procentpunt tot 25 procent. Rabobank is daarmee marktleider in Nederlandse hypotheken.