In razend tempo volgen de dreigementen en maatregelen over nieuwe importheffingen elkaar op. Door extra belasting op de import van aluminium en staal te heffen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump een regelrechte handelsoorlog veroorzaakt. Wat is er aan de hand?

Meerdere zaken lopen inmiddels door elkaar heen in het dossier, en waarschijnlijk komt er niet snel een einde aan de rel tussen wereldleiders. Trump verklaarde in maart 2018 al dat hij vele importheffingen gaat invoeren. Zijn adviseur op handelsbeleid zei dat de VS zich strategisch tegen "economische agressie" beschermt. De president zou voor Amerikaanse bedrijven opkomen.

1 maart - Importheffingen op staal en aluminium

In maart kondigde Trump aan invoerheffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium uit het buitenland in te voeren. Hij vond dat het importeren van staal uit het buitenland een veiligheidsrisico vormt, maar heeft eerder gezegd het handelstekort van de VS met de rest van de wereld oneerlijk te vinden.

Hoewel de Amerikaanse president al langer fel van leer trok tegen het Amerikaanse handelsbeleid, kwam de harde maatregel toch als verrassing voor sommigen. Zo vertrok Trumps adviseur voor het economisch beleid, Gary Cohn, vrij snel na de aankondiging.

22 maart - Extra heffingen voor China

Zoals wel vaker moet het handelsbeleid van China het ontgelden bij Trump. Op 22 maart kondigde Trump extra importheffingen op invoer uit China ter waarde van 60 miljard dollar (omgerekend zo'n 51,7 miljard euro) aan. Het ging in dit geval om producten in de luchtvaart-, technologie- en energiesector.

Trump verklaarde dat de maatregelen een vergelding zijn voor de diefstal van Amerikaanse technologie en ideeën door Chinese bedrijven. Zo moeten Amerikaanse bedrijven die in China voet aan de grond willen krijgen soms veel uit handen geven. Volgens Trump stelen Chinese bedrijven voor 300 miljard dollar aan Amerikaanse technologie.

De gekozen maatregelen van Trump moeten vooral Chinese bedrijven die een stapje voor hebben op hun Amerikaanse concurrenten straffen.

2 april - Reactie China

China kondigde als reactie op de staalheffingen van Trump hogere importtarieven aan op zo'n 120 Amerikaanse goederen. Op producten als fruit, noten, wijn en stalen pijpen uit de VS komt een extra tarief van 15 procent. Op varkensvlees en gerecycled aluminium gaat de importheffing 25 procent omhoog.

4 april - Tweede reactie China

China sloeg terug na de extra Amerikaanse maatregelen op Chinese producten. Peking stelde de importtarieven op 50 miljard dollar aan import uit de Verenigde Staten te willen verhogen. Onder meer het importeren van Amerikaanse auto's, sojabonen en vliegtuigen wordt duurder. In totaal gaat het om 106 Amerikaanse producten.

1 juni - Staal- en aluminiumheffingen voor EU gaan door

Onder meer de EU en landen als Canada, Mexico, Argentinië en Australië kregen in eerste instantie een vrijstelling op de staal- en aluminiumtarieven van Trump. De EU kreeg de kans om Trump over te halen de heffingen niet in te voeren, maar op de laatste dag van mei werd de vrijstelling niet verlengd en op 1 juni ging de importbelasting alsnog voor de EU, Canada en Mexico gelden.

5 juni - Mexico voert vergeldingstarieven door

Mexico sloeg terug naar zijn bovenbuurman. De overheid voerde importtarieven van 15 tot 25 procent door op onder meer bourbon en varkensvlees uit de Verenigde Staten. Hiermee probeerde het land de tarieven te richten op gebieden waar Trump veel steun heeft.

6 juni - EU slaat terug

De Europese Unie maakte bekend importheffingen door te voeren op een reeks Amerikaanse producten ter waarde van 2,8 miljard euro. Zo worden bourbon en motoren van Harley-Davidson hoger belast. De maatregelen zijn als vergelding voor de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium bedoeld.

Europa wordt voor in totaal 6,4 miljard euro getroffen door de Amerikaanse sancties. Het resterende bedrag (3,6 miljard euro) wil de EU later corrigeren via de Wereldhandelsorganisatie.

22 juni - Trump blijft dreigen

Het is Trumps tactiek om zijn tegenstanders te intimideren. Als reactie op de vergeldingsmaatregelen van de EU wil Trump de Europese autosector aanpakken. Hij dreigde in een tweet met een extra importtarief van 20 procent.

6 juli - China en VS stellen importheffingen in op elkaars producten

Trump komt niet terug op zijn dreigementen en voert daadwerkelijk importheffingen in op 34 miljard dollar aan Chinese goederen die de VS importeert. Vanaf middernacht wordt er een extra belasting van 25 procent geheven op Chinese producten zoals halfgeleiders en vliegtuigonderdelen. Op een later moment wordt er op nog 16 miljard dollar aan import uit China hetzelfde extra tarief geheven. 

China slaat terug en stelt eigen heffingen in op 545 Amerikaanse goederen. Het gaat dan om producten zoals sojabonen, varkensvlees, visvoer en auto's. 

11 juli - Trump dreigt met heffingen op nog eens 200 miljard aan Chinese goederen

Trump is niet gediend van de Chinese vergeldingsmaatregelen en dreigt meer heffingen in te stellen. De Amerikaanse regering zegt op nog eens 200 miljard aan Chinese goederen een extra tarief van 10 procent in te willen stellen tegen 31 augustus als er geen akkoord wordt gesloten met de Chinese overheid. 

25 juli - Ontmoeting Trump en Juncker haalt kou uit de lucht

Een ontmoeting van Donald Trump en Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, haalt de kou uit de lucht in de verhoudingen tussen de EU en de VS. Een dreigende handelsoorlog lijkt te zijn afgewend door de intentie van beide partijen om geen nieuwe importheffingen in te stellen en in de toekomst te werken naar het afschaffen van importtarieven. 

Trump zei verder dat hij de onlangs aan de EU opgelegde tarieven op onder meer staal zal stoppen nu de onderhandelingen over een handelsakkoord starten. Hij wil met de Europeanen samenwerken om de wereldhandelsorganisatie WTO te hervormen. Door de afspraak komen er dus geen nieuwe Amerikaanse importheffingen op bijvoorbeeld Europese auto's. 

3 augustus - China dreigt met meer importheffingen op Amerikaanse producten

China breidt de invoerheffingen voor Amerikaanse producten uit naar nog eens 60 miljard dollar aan goederen uit de VS als Trump daadwerkelijk extra importbelastingen invoert op Chinese producten. Peking wil verschillende tarieven van 25, 20, 10 of 5 procent heffen op een reeks producten. 

7 september Trump dreigt met nog meer heffingen op Chinese goederen

Als de VS en China er niet uitkomen in handelsgesprekken, komen er Amerikaanse heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen, maar Trump sorteert ook al voor op een tegenreactie van China.

Als het Aziatische land doorgaat met repressailes, zal Trump op nog eens 267 miljard dollar aan Chinese goederen heffingen invoeren. Hiermee zou eigenlijk alle import uit China extra worden belast. 

19 september Trump voert definitief heffingen in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen

Nadat lange gesprekken met China op niks uitliepen, voerde Trump op dinsdag 19 september alsnog de extra heffingen van 10 procent in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Vanaf maandag 24 september worden ze van kracht.

De lijst met goederen waarvoor de tarieven gelden, is wel aangepast ten opzichte van eerdere berichten. Zo zijn smartwatches van Apple en Fitbit van de lijst geschrapt, alsook andere consumentenproducten, waaronder fietshelmen en autozitjes voor kinderen. 

China reageert niet veel later en zegt heffingen in te voeren op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten, zoals eerder gedreigd. Op ruim vijfduizend geselecteerde Amerikaanse producten worden heffingen van 5 en 10 procent geheven.