Profiel Blokker Holding: Winkelbedrijf uit de negentiende eeuw

Blokker Holding, het moederbedrijf van onder andere Blokker, gaat stevig reorganiseren. De onderneming bestaat al sinds de negentiende eeuw.

Blokker werd in 1896 in Hoorn opgericht door Jacob Blokker en zijn vrouw Saapke.

Het begon als "De goedkope IJzer- en Houtwinkel''. In de jaren dertig openden de zoons van Jacob en Saapke onder de naam Gebroeders Blokker winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.

Bij de derde generatie werd het familiebedrijf een landelijke winkelketen.

Vanaf de jaren tachtig voegen Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer zich bij het retailbedrijf. Casper Meijer is momenteel topman van de holding en Jeroen Visser is financieel directeur. De onderneming is niet beursgenoteerd.

Het gaat financieel niet goed met de holding.

Blokker Holding heeft over 2016 dieprode cijfers geschreven. Vooral reorganisaties bij diverse ketens drukten zwaar op het resultaat. Ook operationeel was echter sprake van tientallen miljoenen euro's verlies en de omzet liep stevig terug.

Onder de streep kwam Blokker Holding alles bij elkaar 180 miljoen euro tekort, waar een jaar eerder nog een nettoverlies van 52 miljoen euro in de boeken ging.

Blokker heeft in Nederland 445 eigen zaken.

Ook zijn er negentig franchisefilialen met de naam Blokker op de gevel. Moederbedrijf Blokker Holding is in totaal goed voor ruim 2.168 vestigingen in acht verschillende landen. Wereldwijd werken nog zo'n 20.990 medewerkers bij de holding. 

In mei 2017 kondigt Blokker een omvangrijke reorganisatie aan.

Er gaan honderd winkels van de keten Blokker dicht. Zusterbedrijf Marskramer gaat verder als franchiseformule. Bij deze keten gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar komen daardoor zo'n negentienhonderd banen te vervallen. De winkelketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker staan te koop.

Leen Bakker wordt verkocht aan de eigenaar van Kwantum.

Later die maand wordt bekend dat investeringsmaatschappij Gilde Equity Management het woonwarenhuis koopt. Daarbij blijft Leen Bakker als een onafhankelijk merk bestaan. De transactie heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij de keten.

Algemeen directeur Rob Heesen stapt op.

De algemeen directeur van winkelketen Blokker, Rob Heesen, treedt per direct terug, maakt het concern op 22 augustus bekend. De CEO van Blokker Holding, Casper Meijer, zal zijn functie overnemen. Hij blijft naast zijn nieuwe functie ook actief als CEO van het moederbedrijf. 

Heesen trekt zich terug "vanuit bedrijfsbelang". De grote reorganisatie die Blokker heeft aangekondigd legt "een zware druk op de hele Blokkerorganisatie".  

Overzicht van het aantal banen en winkels van de afzonderlijke ketens (mei 2017):

Marskramer: 650 medewerkers, 100 winkels, 42 franchisefilialen.
Leen Bakker: 2.360 medewerkers, 170 winkels, 8 franchisefilialen.
Intertoys ( nclusief Intertoys, Bart Smit, ToysXL), 4.340 medewerkers, 402 winkels, 122 franchisefilialen.
Xenos: 3.930 medewerkers, 258 winkels, 1 franchisefiliaal.
Big Bazar: 1.650 medewerkers, 123 winkels.

NUwerk

Tip de redactie