Blokker Holding, het moederbedrijf van winkelketen Blokker, heeft in 2017 het grootste verlies ooit geleden. De onderneming bestaat al sinds de negentiende eeuw.

Blokker werd in 1896 in Hoorn opgericht door Jacob Blokker en zijn vrouw Saapke.

Het begon als De goedkope IJzer- en Houtwinkel. In de jaren dertig openden de zoons van Jacob en Saapke onder de naam Gebroeders Blokker winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem.

Bij de derde generatie werd het familiebedrijf een landelijke winkelketen.

Later voegden ketens zoals Bart Smit, Leen Bakker, Xenos en Marskramer zich bij het retailbedrijf. Michiel Witteveen is momenteel waarnemend CEO bij de holding en Jeroen Visser is financieel directeur. De onderneming is niet beursgenoteerd.

Het gaat financieel niet goed met de holding.

Blokker Holding heeft zowel over 2016 als 2017 dieprode cijfers geschreven. Vooral reorganisaties bij diverse ketens drukten zwaar op het resultaat. Ook de omzet is flink afgenomen.

Onder de streep kwam Blokker Holding alles bij elkaar 344 miljoen euro tekort. Een jaar eerder ging nog een nettoverlies van 180 miljoen euro in de boeken. De omzet daalde in dezelfde periode van bijna 1,97 miljard euro naar ruim 1,58 miljard euro.

In mei 2017 kondigde Blokker een omvangrijke reorganisatie aan.

Honderd winkels van de keten Blokker zijn inmiddels gesloten. Zusterbedrijf Marskramer is nu een franchisebedrijf zonder eigen winkels. Door zich volledig op Blokker te richten hoopt het bedrijf beter te kunnen inspelen op veranderde wensen van consumenten.

De winkelketens Leen Bakker, Intertoys en Xenos Duitsland zijn in 2017 verkocht. De ketens Big Bazar en Maxi Toys worden nog verkocht. Eind 2017 werkten nog ruim 8.500 mensen in 7 landen voor Blokker Holding.

Leen Bakker is verkocht aan de eigenaar van Kwantum.

Investeringsmaatschappij Gilde Equity Management heeft het woonwarenhuis gekocht. Leen Bakker is als een onafhankelijk merk blijven bestaan.

De Britse investeerder Alteri Investors heeft Intertoys, inclusief de winkels van Bart Smit en Toys XL, overgenomen. De Duitse vestigingen van Xenos zijn naar TEDi gegaan.

In de zomer van 2017 is Rob Heesen opgestapt.

De algemeen directeur van winkelketen Blokker, Rob Heesen, heeft in augustus 2017 zijn functie per direct neergelegd. De toenmalige CEO van Blokker Holding, Casper Meijer, heeft zijn taken overgenomen.

Heesen trok zich terug "vanuit bedrijfsbelang". De grote reorganisatie die Blokker had aangekondigd legde volgens hem "een zware druk op de hele Blokker-organisatie".

En in april 2018 vertrok ook Casper Meijer.

Hij stapte op vanwege een verschil van inzicht. De "uiteenlopende verwachtingen" over de nieuwe strategie van Blokker lagen aan de beslissing ten grondslag.

De aandeelhouders, de raad van commissarissen en Meijer zouden het niet eens zijn geweest over de snelheid van de veranderingen bij Blokker.