Het Amerikaanse verf- en coatingbedrijf PPG Industries had zijn zinnen gezet op overname van zijn Nederlandse branchegenoot AkzoNobel. Op 1 juni 2017 wordt duidelijk dat het concern zijn overnamepogingen voorlopig staakt. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Op woensdagavond 8 maart 2017 lekt uit dat PPG Industries interesse heeft getoond in een overname van AkzoNobel. Het Nederlandse bedrijf wijst het "ongevraagde" overnamebod echter vrijwel direct af.

PPG bood 54 euro in contanten en 0,3 aandelen PPG voor elk aandeel AkzoNobel. Met de koers van het aandeel PPG op dat moment kwam het bod uit op een waarde van 83 euro per aandeel.

Topman Ton Büchner verklaart niets in het voorstel te zien. Hij wijst daarbij op de grote onzekerheid die zou ontstaan voor het personeel, de grote kans op verzet van toezichthouders en onzekerheid over de financiële voordelen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken stelt in een reactie dat een overname niet in het Nederlandse belang is.

AkzoNobel kondigt naar aanleiding van het bod aan te bekijken of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Die tak maakt chemicaliën die verwerkt worden in onder meer ijs, asfalt en zeep. Verzelfstandiging moet de divisies in staat stellen hun positie verder te versterken.

Hoger bod

Op 10 maart meldt Het Financieele Dagblad dat PPG werkt aan een hoger bod. Het Amerikaanse bedrijf verklaart ondanks de afwijzing nog steeds te geloven in een combinatie met het Nederlandse bedrijf.

AkzoNobel roept op 11 maart de hulp in van politici, vakbonden en aandeelhouders om een overname door PPG te voorkomen.

Ook de provincies zijn bezorgd. Deze overname kan grote gevolgen hebben voor met name de werkgelegenheid, waarschuwen zij op 20 maart in een gezamenlijk verklaring.

Op 22 maart volgt dan een verhoogd bod van PPG, dat AkzoNobel opnieuw afwijst. Het bod is volgens het bedrijf nog altijd te laag. Per aandeel is PPG nu bereid 90 euro op tafel te leggen, waarvan 57,50 euro in contanten. AkzoNobel wordt in dat geval gewaardeerd op ongeveer 24,5 miljard euro.

Aandeelhouders

Terwijl demissionair minister Kamp zijn waardering uitspreekt voor de "krachtige opstelling" van AkzoNobel, roepen sommige aandeelhouders het bedrijf op om toch aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

Niet alleen aandeelhouder Elliott Advisors, maar ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het tijd voor een gesprek met PPG.

Büchner wil niet vooruitlopen op eventuele vervolgstappen, maar bij een vijandig bod kan de Stichting AkzoNobel een beschermingswal opwerpen.

PPG Industries is er ondertussen van overtuigd dat het aangepaste bod een "zeer aantrekkelijke" kans is voor zowel AkzoNobel als PPG.

Het Amerikaanse bedrijf zegt daarbij ook substantiële toezeggingen te doen op het gebied van de werknemers in Nederland, onderzoek en ontwikkeling en duurzaamheid.

Geschokt

Bestuursvoorzitter Michael McGarry en financieel directeur Vincent Morales van PPG komen op 23 maart naar Amsterdam om met verschillende partijen te overleggen. Topman Michael McGarry zegt ''geschokt'' te zijn dat AkzoNobel het verbeterde bod zo snel heeft afgewezen.

McGarry lijkt aan een charmeoffensief te zijn begonnen via de media, maar zowel de overheden als Büchner wensen niet met hem over de kwestie te spreken.

Op 5 april bereikt het Nederlandse bedrijf overeenstemming met de vakbonden over de verlenging van het sociaal plan tot eind 2019. Op diezelfde dag meldt PPG dat het blijft geloven in een fusie. De Amerikanen bevestigen dat ze voornemens zijn een openbaar bod uit te brengen.

Als PPG AkzoNobel overneemt, wil het bedrijf bovendien een tweede beursnotering in Amsterdam.

Druk

Een groep aandeelhouders van AkzoNobel, onder aanvoering van Elliott Advisors, voert op 12 april de druk op door te verklaren dat zij af willen van de voorzitter van de raad van commissarissen Antony Burgmans.

Zij roepen het bedrijf op daarvoor een buitengewone vergadering van aandeelhouders te beleggen. AkzoNobel laat weten binnen twee weken te antwoorden, maar zegt alvast volledig achter Burgmans te blijven staan.

Elliott Advisors is kritisch over de resolute afwijzing van het overnamebod. In een brief zegt de investeerder te spreken namens aandeelhouders met een gezamenlijk belang van meer dan 10 procent. Dat zou voldoende zijn om een extra aandeelhoudersvergadering te kunnen afdwingen. Als die er niet komt, volgen juridische stappen.

Koersgevoelige informatie

AkzoNobel heeft naar eigen zeggen vernomen dat Elliott mogelijk koersgevoelige informatie over de vergadering heeft besproken met PPG. Daarvan heeft het bedrijf melding gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In een reactie laat Elliott weten tot de twintig grootste aandeelhouders van AkzoNobel te behoren, en in die hoedanigheid met PPG gesproken te hebben. Het bedrijf zegt zich bewust te zijn van de verplichtingen met betrekking tot koersgevoelige informatie.

PPG zegt geenszins afspraken te hebben gemaakt met Elliott Advisors. Het bedrijf benadrukt in een verklaring aan Bloomberg geen rol te hebben gehad in het aandringen op een aandeelhoudersvergadering.

Op 13 april blijkt nog een andere aandeelhouder een discussie te willen voeren over de positie van commissaris Burgmans. Templeton Global Equity, met een belang van 3,9 procent in AkzoNobel, schaart zich achter de oproep van Elliott Advisors.

Topman McGarry van PPG heeft een open brief gestuurd aan alle belanghebbenden bij AkzoNobel, wordt op 17 april bekend. In die brief herhaalt hij dat PPG blijft geloven in de voordelen van een samengaan en wordt AkzoNobel opnieuw opgeroepen om aan tafel te gaan met de Amerikanen.

AkzoNobel zegt op 19 april binnen een jaar zijn divisie speciaalchemie af te willen splitsen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, wordt grotendeels aan aandeelhouders uitgekeerd. Het bedrijf wil ook structureel 150 miljoen euro besparen. 

Verhoogd bod

Op 24 april komt PPG Industries opnieuw met een verhoogd bod op AkzoNobel. Het Amerikaanse bedrijf biedt nu 96,75 euro per aandeel, wat in totaal neerkomt op bijna 27 miljard euro. Hiervan zal 61,50 euro per aandeel in contanten worden voldaan.

Ingewijden melden aan Reuters op 3 mei dat ook dit derde bod ontoereikend zou zijn. Op 8 mei maakt AkzoNobel uiteindelijk bekend ook niet op het derde bod in te gaan.

Op 22 mei dient de zaak die Elliot Advisors tegen AkzoNobel heeft aangespannen bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Volgens de advocaat van Elliot is de houding van Akzo tegenover PPG vooringenomen en benadeelt deze de belangen van aandeelhouders. De advocaten van AkzoNobel betogen juist dat het afwijzen van PPG weloverwogen is gebeurd.

Op maandag 29 mei na sluiting van de beurs doet de Ondernemingskamer uitspraak. CEO McGarry van PPG houdt intussen alle opties omtrent de overname van branchegenoot AkzoNobel open, maar wacht de uitspraak af alvorens vervolgstappen te zetten. De zaak wordt uiteindelijk gewonnen door AkzoNobel.

Op 1 juni wordt duidelijk dat PPG de jacht op AkzoNobel voorlopig opgeeft. Een bod van 22,4 miljard euro en een nieuwe toenaderingspoging mochten niet baten. PPG moet nu minstens zes maanden wachten voordat een nieuw bod kan worden ingediend.

Elliott Advisors legt zich er echter niet zomaar bij neer. Op 7 juli wordt duidelijk dat de investeerder via een kort geding meer invloed wil afdwingen bij AkzoNobel. Elliott eist nog altijd dat het bedrijf een buitengewone vergadering van aandeelhouders organiseert waar het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans wordt besproken.

Topman

Topman Ton Büchner van AkzoNobel legt per direct zijn functie neer. Hij zou te kampen hebben met gezondheidsproblemen, zo werd op 19 juli bekendgemaakt. Volgens president-commissaris Antony Burgmans vond hij "het onverantwoord om zichzelf nog langer bloot te stellen aan de druk die met zijn functie samenhangt". De Belg Thierry Vanlancker volgt Büchner op.

Op 10 augustus bepaalt de rechter dat AkzoNobel de aandeelhouders niet hoeft te laten stemmen over de positie van Burgmans. De rechter noemt het verzoek van Elliott Advisors om hierover te stemmen "voorbarig".

Ook kon het verzoek niet worden toegewezen, omdat AkzoNobel kort voor de behandeling van de zaak zelf een aandeelhoudersvergadering uitschreef. Daarmee komt het bedrijf volgens de rechter al deels tegemoet aan de wensen van de aandeelhouders.

Op 16 augustus zeggen AkzoNobel en Elliott Advisors vrede te hebben gesloten in het voortslepende conflict. De juridische procedure die de aandeelhouder wilde starten is voor zeker drie maanden opgeschort.

Elliott zal op de buitengewone aandeelhoudersvergadering op 8 september ook instemmen met de benoeming van Thierry Vanlancker tot hoogste baas.

Op 20 oktober laat topman Michael McGarry van PPG Industries weten dat het boek AkzoNobel wat hem betreft een gesloten boek is. Zijn concern ziet geen heil meer in een overname, gezien de recente resultaten van het Nederlandse bedrijf en de wisselingen in de top, aldus McGarry.