AkzoNobel verkoopt zijn speciaalchemietak aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle en het Singaporese investeringsfonds GIC.

Met de overname is een bedrag gemoeid van 10 miljard euro. De opbrengsten van de verkoop worden doorgesluisd naar de aandeelhouders.

AkzoNobel besloot vorig jaar al om zijn speciaalchemietak af te splitsen om zijn aandeelhouders tevreden te stellen. Dat was nodig nadat een mogelijk lucratieve overname van het gehele bedrijf door branchegenoot PPG Industries vorig jaar niet doorging.

De oudste Nederlandse voorloper van AkzoNobel is verf- en lakfabrikant Sikkens uit Groningen.

Dit bedrijf ging in 1792 van start. In ouderdom verslaat het verffabriekje van Det Holmbladske Selskab uit Denemarken alle bedrijfsonderdelen. Holmbladske is in 1777 ontstaan.

AkzoNobel bestaat uit de divisies Decorative Paints, Performance Coatings en Specialty Chemicals.

De divisie Specialty Chemicals wordt overgenomen door Carlyle. Na de verkoop gaat AkzoNobel verder als bedrijf gespecialiseerd in verf en coatings. 

Het hoofdkantoor van het concern staat in Amsterdam.

Er werken wereldwijd 45.600 mensen. Sinds 2012 is Ton Büchner topman van AkzoNobel. Bekende merken van AkzoNobel zijn onder meer Flexa en Sikkens. International, Jozo Zout, Ceta Bever, Dyna, Astral, Soliant en Wanda zijn andere merken van het concern.

AkzoNobel boekte in 2016 een omzet van 14,2 miljard euro.

De nettowinst bedroeg in dat jaar 970 miljoen euro.