
Overzicht: Banken en verzekeraars snijden diep in personeelsbestand
Bovendien moeten de kosten omlaag, omdat banken aan strengere kapitaaleisen moeten voldoen. Een greep uit de reorganisaties in Nederland:
Verzekeraar Achmea kondigt eind 2016 een reorganisatie aan.
De verzekeraar laat weten tot en met 2019 ongeveer tweeduizend banen te schrappen. De banenreductie komt boven op een eerdere reorganisatie uit 2013, waarbij Achmea een streep haalde door zo'n vierduizend arbeidsplaatsen.
ABN Amro laat in het najaar van 2016 weten flink te reorganiseren.
In eerste instantie zouden er tot 2020 maximaal 1.375 arbeidsplaatsen verdwijnen. Maar enkele weken later kondigt de bank aan dat er mogelijk nog eens vijftienhonderd banen geraakt worden.
Vooral bij ondersteunende en controlerende afdelingen zoals personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement gaan fte's verloren. In totaal werken daar een kleine vijfduizend medewerkers. ABN Amro had in 2015 in totaal 22.000 werknemers.
ING kondigt in oktober 2016 een reorganisatie aan die zo'n zevenduizend werknemers treft.
Het gaat om 2.300 arbeidsplaatsen in Nederland. ING schrapte in 2014 al zeventienhonderd van de destijds zestienduizend Nederlandse banen. Wereldwijd telt ING nog ongeveer 52.000 werknemers. Van deze groep waren er bijna vijftienduizend werkzaam in Nederland.
Vivat meldt in februari 2016 een ontslagronde.
Het verzekeringsbedrijf dat vroeger onder de naam Reaal bij SNS Bank hoorde, maakt bekend in drie jaar afscheid te nemen van ongeveer een derde van het personeel. Het gaat om negenhonderd tot twaalfhonderd banen.
Rabobank kondigde eind 2015 het ontslag aan van zo'n negenduizend werknemers.
Eerdere reorganisaties sinds 2013 kostten al zo'n tienduizend banen. De volgende sanering treft vooral ondersteunende diensten. Rabobank telde medio 2016 in totaal bijna vijftigduizend werknemers (fte's), tegen 55.000 medio twee jaar eerder.
Ook andere Europese banken snijden flink in hun personeelsbestand.
Zo verwacht de Duitse Commerzbank de komende jaren 9.600 banen te schrappen, onder meer door een groot deel van de dienstverlening te automatiseren en afscheid te nemen van activiteiten die onvoldoende bijdragen aan stabiele resultaten.
In januari 2017 meldt de Britse bank HSBC dat er in het Verenigd Koninkrijk 380 fte's verdwijnen. De bank zal 117 filialen sluiten.
En bij de Italiaanse bank UniCredit zullen zo'n 3.900 banen verloren gaan in Italië. Dat liet het bedrijf in februari 2017 weten. Eerder werd al duidelijk dat de bank binnen een aantal jaar veertienduizend arbeidsplaatsen zal wegstrepen.