Derde partijen stiekem laten meekijken bij het doen van boodschappen en andere aankopen of het stimuleren van concurrentie op de markt?

Een nieuwe richtlijn van de Europese Commissie trekt veel kritiek als het gaat om privacy van rekeninghouders. Het gaat om de Payment Services Directive 2 (PSD2).

Één van de doelen van de nieuwe richtlijn is het creëren van een lagere drempel voor nieuwe aanbieders van financiële diensten. De commissie wijst bijvoorbeeld naar zoals iDEAL in Nederland en Sofort in Duitsland. Deze bedrijven werden op Europees niveau nog niet gereguleerd en met de nieuwe regels is dat wel het geval.

Verder zorgt de nieuwe wet dat andere partijen makkelijker diensten kunnen aanbieden voor klanten. Deze bedrijven ontwikkelen bijvoorbeeld apps of andere diensten waarmee consumenten makkelijker overzicht kunnen krijgen van hun financiële gegevens.

Met de nieuwe regels moeten banken makkelijker toegang geven aan deze partijen. De third party providers moeten zich wel registreren bij de autoriteiten.

Beschermen van consumentenrechten

Consumenten kunnen met de nieuwe regelgeving bijvoorbeeld makkelijker geld terugvragen als ze het niet eens zijn met een betaling. Ook als de betaling nog niet bekend is, zoals soms bij het huren van een auto of het boeken van een hotel, worden consumenten beter beschermd.

Ook zijn de regels uitgebreid voor valuta’s van buiten de Europese Unie. De huidige Europese richtlijn geldt alleen voor transacties binnen de Europese Unie. Verder moeten partijen die financiële transacties verzorgen, bewijzen dat ze verschillende veiligheidsmaatregelen hebben getroffen om ervoor te zorgen dat betalingen veilig kunnen worden gedaan.

Verlagen van kosten

Op verschillende manieren worden de betalingskosten voor consumenten verlaagd. Bijvoorbeeld een verbod op extra toeslagen bij verschillende kaartbetalingen moet Europese consumenten in totaal 730 miljoen euro besparen.

Nu worden in sommige lidstaten nog vaak toeslagen gerekend voor betalingen met creditcards of pinpassen.