Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert kredieten vanaf december 2016 op een andere manier. NU.nl zet op een rij wat dit voor jou betekent.

BKR houdt onder meer bij welke leningen en doorlopende kredieten consumenten hebben afgesloten. 

Het bureau heeft data over persoonlijke leningen, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid om rood te staan, creditcards, betalingsachterstanden op de hypotheek, schuldregelingen en private-leaseregelingen.

Kredietverstrekkers kunnen aan een registratie zien of een consument al leningen heeft afgesloten en die ook terugbetaalt. Dit moet het makkelijker maken om in te schatten of het verstandig is om aan deze consument een krediet te verstrekken.

De wijzigingen hebben te maken met een Europese richtlijn die in de Nederlandse wet is ingevoerd.

BKR houdt nu ook lagere kredietbedragen bij. 

Het gaat om kredieten van meer dan 250 euro. Iedereen die meer dan 250 euro rood kan staan, zal dan in de registratie opgenomen worden. Eerder registreerde BKR alleen kredieten van minimaal 500 euro.

Het bureau kijkt ook naar kredieten met een kortere looptijd.

BKR registreert nu ook kredieten met een looptijd van minstens een maand registreren. Voorheen kregen alleen kredieten met een looptijd van meer dan drie maanden een vermelding.

BKR doet dit om problemen rondom schulden te verminderen. "Mensen die betalingsproblemen hebben, stapelen vaak korte schulden. Deze wijziging voorkomt stapeling van onzichtbare, korte kredieten", aldus de organisatie.

Per december 2016 geldt er geen bovengrens meer.

Tot december hield BKR alleen kredieten tot 100.000 euro of 175.000 euro bij. De bovengrens varieert per type krediet. Sindsdien worden alle kredieten boven de 250 euro bijgehouden.

Per 1 mei 2017 gelden er ook andere regels voor 'gratis' telefoons bij een abonnement.

Voortaan wordt BKR ook ingelicht als je een abonnement met een mobiele telefoon van minstens 250 euro afsluit. Volgens een nieuwe wet krijg je namelijk niet een gratis telefoon bij je abonnement, maar sluit je eigenlijk een lening voor het toestel af. Deze lening is meestal verwerkt in de abonnementskosten.

Volgens BKR verandert er in de praktijk weinig.

De wijzigingen maken het volgens BKR voor consumenten niet lastiger om een krediet af te sluiten. "Als je een krediet of hypotheek afsluit, dien je al je bestaande leningen en kredietfaciliteiten aan de geldverstrekker op te geven. Of die nu bij BKR geregistreerd staan of niet", stelt het bureau.

"Voor de hoogte van de lening of hypotheek maakt dat na 1 december geen verschil." Consumenten moesten hypotheekverstrekkers namelijk al inlichten over welke leningen ze hebben lopen.

Bijna alle volwassen Nederlanders zijn al bij BKR geregistreerd.

In een reactie op het nieuws dat de registratie wordt aangepast, hebben veel consumenten aan hun bank gevraagd of hun limiet voor rood staan aangepast kan worden.

Maar de kans is groot dat zij al een registratie hebben. Ruim acht miljoen consumenten zijn namelijk al bekend bij het bureau.

Negen van de tien geregistreerden hebben overigens een positieve registratie.

Dit kan kredietverstrekkers er juist toe bewegen om wel krediet te verstrekken, omdat uit zo'n registratie blijkt dat de consument zijn rekeningen op tijd betaalt.

Voor bijvoorbeeld een telefoon op afbetaling krijg je een positieve BKR-registratie. Bij de aanvraag van een hypotheek is een hypotheekverstrekker verplicht om te controleren of iemand een BKR-registratie heeft. Dit moet duidelijk maken of diegene in staat is om de hypotheeklasten te betalen.

Iemand die een lening niet op tijd aflost, kan een negatieve BKR-registratie krijgen.

Dit gebeurt echter niet zomaar. Eerst ontvangt de persoon in kwestie herinneringen, aanmaningen of andere waarschuwingen. De verstrekker van de lening zal ook laten weten dat er een negatieve registratie wordt geplaatst.

Zo'n negatieve registratie kan wel problemen opleveren bij het afsluiten van een hypotheek of een andere lening. Zolang je op tijd je betalingen doet, zal je geen negatieve BKR-registratie krijgen.