Deutsche Bank staat onder druk. De grootste bank van Duitsland hangt een miljardenschikking uit de Verenigde Staten boven het hoofd en er bestaan zorgen over de kapitaalpositie.

Deutsche Bank is een van de belangrijkste en grootste bedrijven van Duitsland en daarmee van Europa.

De bank staat voor de typisch Duitse degelijkheid. Ten tijde van de financiële crisis, toen banken in de eurozone gered moesten worden met overheidsgeld, bleef Deutsche fier overeind zonder hulp van de belastingbetaler.

Van oudsher is de bank uit Frankfurt, opgericht in 1870, de spil van de Duitse economische groei.

Wat zijn de problemen?

De Amerikaanse autoriteiten wildem in eerste instantie een schikking van 14 miljard euro treffen met Deutsche Bank vanwege de verkoop van giftige hypotheken die als oorzaak wordt gezien van de financiële crisis. Later kwamen er berichten dat de autoriteiten mogelijk ook genoegen nemen met 5,4 miljard dollar. 

Daarmee komt de kapitaalpositie van de bank in gevaar, vrezen beleggers. Aandelen worden massaal in de verkoop gedaan waardoor de koers naar een historisch dieptepunt zakte, nadat eerdere laagterecords eind september werden verbroken.

Hoewel Deutsche de schikking afwees, zal de oplossing uiteindelijk niet goedkoop zijn. Ook wordt er onderzoek gedaan naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Verder bestaan er zorgen over ingewikkelde, financiële producten die de bank op zijn balans heeft staan. Het is niet precies duidelijk wat de waarde van deze producten zijn waardoor het ook gissen is hoe sterk de bank ervoor staat.  

Wat zijn de mogelijke oplossingen

Noodlijdende banken in Europa moeten sinds dit jaar aandeel- en obligatiehouders laten bloeden in plaats van dat de regering de helpende hand biedt met belastinggeld.  

Toch wordt er volop gespeculeerd dat Berlijn een reddingsplan in elkaar smeedt, maar die berichten worden door Deutsche ferm tegengesproken.

Ook kan de bank onderdelen verkopen om de kapitaalpositie te verstevigen. Dat gebeurde onlangs al toen de Britse verzekeringstak Abbey Life werd verkocht voor 1,1 miljard euro. Dat geld wordt rechtstreeks ingezet om de kaspositie te versterken.

Hetzelfde geldt voor de voorgenomen verkoop van het belang in de Chinese Huaxia Bank. Dat moet zo'n 3,7 miljard euro opleveren, 

Intussen probeert topman John Cryan alle twijfel weg te nemen. De balans van de bank is nu sterker dan op enig moment in de afgelopen twintig jaar, benadrukt Cryan. Geruchten over de positie van de bank missen volgens hem dan ook elke grond.