Was de onteigening van Fortis door de Nederlandse Staat in 2008 onrechtmatig ten aanzien van de aandeelhouders van Fortis?

De Hoge Raad oordeelde vrijdag 1 oktober 2016 dat dit niet het geval is. De Staat was niet aansprakelijk voor de informatie die eind september 2008 is verstrekt bij de redding van Fortis. Daarmee is de overheid ook niet aansprakelijk voor de verliezen die belegers hebben geleden.

Aandeelhouders, vertegenwoordigd binnen de stichting FortisEffect, vonden dat er wel sprake was van misleiding. Zij vinden dat de overheid het concern ook op een andere manier had kunnen redden.

Het noodlijdende Fortis kreeg eind september 2008 nog een kapitaalinjectie van de overheid. Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos sprak van "een goede bank". Maar een week later werd de verzekeraar alsnog genationaliseerd en verloren beleggers veel geld.

In mei 2011 wees de rechtbank in Amsterdam de claims van gedupeerde Fortis-beleggers tegen de Nederlandse staat ook af. ''Het Fortis-schip is in financieel zwaar weer geraakt. Drastische maatregelen in volle zee waren onvermijdelijk", zei de rechter destijds.

Ageas

Parallel aan deze zaak loopt er nog een conflict waarbij de aandeelhouders van het vroegere Fortis betrokken zijn. Het draait in dit geval om de vraag of Fortis, inmiddels omgedoopt tot de Belgische verzekeraar Ageas, zijn aandeelhouders financieel moet compenseren. 

In het voorjaar van 2016 schikte Ageas een aantal rechtszaken voor 1,2 miljard euro. In december 2017 werd dat bedrag met 100 miljoen verhoogd naar 1,3 miljard euro.

Ageas zegt dat tegemoet is gekomen aan bezwaren van het gerechtshof in Amsterdam. Dat had in juni dat jaar problemen met het onderscheid tussen beleggers die wel of niet bij een belangenclub waren aangesloten.

Misleiding

Ageas werd als rechtsopvolger van Fortis onder andere beschuldigd van wanbeleid en misleiding van de aandeelhouders vlak voordat het bedrijf ten onder ging in 2008. Door een schikking te treffen, bekent de verzekeraar overigens geen schuld.

Het Belgische-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern Fortis nam in 2007 de Nederlandse delen van ABN Amro over. Dat verzwakte de kapitaalpositie van Fortis dusdanig dat de financiële crisis die vlak erna losbarstte het bedrijf te veel werd.

In oktober 2008 werden de Nederlandse onderdelen van Fortis genationaliseerd, de Belgische bankactiviteiten werden verkocht aan de Franse bank BNP Paribas. Wat overbleef van het concern ging als verzekeraar verder onder de naam Ageas. 

Aandeelhouders zagen hun bezit flink in waarde zakken. Zij claimen nu dat Fortis de zaken mooier zou hebben voorgespiegeld dan de werkelijkheid. Wie tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 in het bezit was van aandelen Fortis, kan in aanmerking komen voor compensatie.