Steeds meer panden van de failliete warenhuisketen V&D vinden een nieuwe bestemming.

De op Oudjaarsdag 2015 failliet verklaarde warenhuisketen telde in totaal 62 winkels. Een overzicht van de nieuwe huurders van voormalige V&D-gebouwen.

De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay betrekt meerdere voormalige panden van V&D. Het concern bouwt panden om in Amsterdam, Tilburg, Breda, Amersfoort, Den Bosch, Den Haag, Enschede, Haarlem, Leiden, Zwolle, Almere en Amstelveen.

Mogelijk betrekt het concern nog meer V&D-panden. Binnen twee jaar wil Hudson's Bay zo'n twintig vestigingen in Nederland openen.

Topshelf

Sportkleding- en modewinkelketen Topshelf vestigt zich in panden in Arnhem, Groningen en Nijmegen. Ook Topshelf zal mogelijk nog meer V&D-panden gaan betrekken. De onderneming heeft aangekondigd te mikken op twaalf warenhuizen verspreid over Nederland.

De Franse sportwinkelketen Decathlon heeft zich in het gebouw in Den Haag gevestigd. Het bedrijf hoopt rond de jaarwisseling een vestiging in de kelder te openen. Ook wordt een deel van de begane grond gehuurd. Decathlon gaat het pand delen met onder meer Hudson's Bay.

Decathlon heeft laten weten ook een oogje te hebben op panden in Utrecht en Amsterdam. Volgens verhuurder IEF Capital worden deze momenteel eerst “grondig herontwikkeld”. Voor het pand in Utrecht wordt overigens ook Primark genoemd als gegadigde.

La Place

Het winkelpand in Nijmegen wordt opnieuw ingedeeld om straks drie nieuwe winkels te huisvesten. Eén daarvan is La Place, het voormalige dochterbedrijf van V&D dat inmiddels in handen is van supermarktketen Jumbo. Over de andere twee ruimtes worden nog onderhandelingen gevoerd.

La Place heropent daarnaast La Place-restaurants in voormalige V&D-panden in Den Bosch, Amsterdam, Arnhem en Zoetermeer.

Het gebouw in Maastricht wordt voor de helft verhuurd aan de Bijenkorf. Voor de andere helft zijn meerdere gegadigden.

De Spaanse modeketen Zara is de nieuwe huurder van panden in Zaandam en Leeuwarden, terwijl H&M zich heeft genesteld in de verlaten V&D-panden in Deventer, Oosterhout en Hellevoetsluis.

In Emmen wordt het voormalige V&D-pand betrokken door een megastore. Twee kledingwinkeleigenaren uit het noorden van Nederland gaan er onder meer damesmode, schoenen, tassen en meubelen aan de man brengen.

Pop-upwinkels

Voor veel panden is een tijdelijke oplossing gevonden in de vorm van pop-upwinkels of anti-kraakhuisvesting. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval in Bergen op Zoom.

In een aantal voormalige V&D-panden heeft HEMA een tijdelijk onderkomen gevonden voor zijn outletformule Hemarkt. Deze is te vinden in Roermond, Ede, Deventer, Apeldoorn en Purmerend en Vlaardingen.

In het voormalig V&D-pand aan het Rokin in Amsterdam komt in elk geval voor het komende half jaar het pop-uprestaurant Baut, dat al andere locaties in de stad kende. Het restaurant met de naam Baut & Dreesmann opent half juli.

In Alphen aan den Rijn en Beverwijk zijn de V&D-panden gevuld door pop-upwinkels onder de naam WoonXL. Deze zijn opgezet door een meubelverkoper uit het West-Friese plaatsje Andijk.

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen