De Brabantse brouwerij Bavaria is een van de oudste brouwerijen van Nederland.

In 1719 duikt de naam van brouwerij De Kerkdijk in Lieshout voor het eerst op.

Deze brouwerij was van de familie Moorees. Waarschijnlijk heeft deze familie in Lieshout al vanaf 1680 op kleine schaal bier gebrouwen.

Brigitta Moorees trouwde in 1764 met Ambrosius Swinkels. De brouwerij komt dan in handen van de familie Swinkels. Inmiddels wordt de brouwerij al zeven generaties lang door de familie Swinkels geleid.

In 1884 kon Johannes Swinkels tien vaten bier verkopen.

Ruim zestig jaar later breidden Jan, Piet en Frans Swinkels dit uit naar ruim veertigduizend hectoliter. In 1981 groeide de productie onder leiding van de zesde generatie naar een miljoen hectoliter bier.

En de huidige generatie wist de productie uit te breiden naar meer dan zes miljoen hectoliter bier.

Het bier van Bavaria wordt volgens een familierecept gebrouwen.

Bavaria vermout sinds 1939 zijn eigen gerst en haalt sinds begin jaren negentig mineraalwater uit eigen bronnen. Hierdoor is het hele brouwproces in eigen beheer.

Het bedrijf ging als een van de eerste brouwerijen over op glazen flessen en bouwde daarom ook een bottelarij in 1954. In de jaren zeventig begon Bavaria bier te leveren in halve kratten met twaalf flessen.

De onderneming voert momenteel de merken Bavaria, Swinckels, 8.6, Hollandia en Claro. Ook maakt het bedrijf de energiedrank B52 en de frisdrank Dr. Foots.

Het bedrijf exporteert bier naar ruim honderdtwintig landen.

Zo’n 65 procent van de productie gaat naar het buitenland. Er werken in totaal ongeveer duizend medewerkers bij Bavaria. Sinds 2015 brouwt Bavaria ook Habesha-bier in Ethiopië.

In 2015 boekte de bierbrouwer een recordomzet.

De omzet groeide van 508,4 miljoen naar 531,3 miljoen euro in 2015. Het nettoresultaat steeg in dezelfde periode naar 30,2 miljoen euro.

Bavaria is eigenaar van Holland Malt.

Hieronder valt een mouterij in Lieshout en een in Eemshaven. Daar kan jaarlijks maximaal 245.000 ton mout vermout worden. Een derde van de productie is bestemd voor Bavaria.

Daarnaast werkt de brouwerij samen met trappistenbrouwerij de Koningshoeven en Brouwerij De Molen.

Bavaria neemt Palm Belgian Craft Brewers over.

In eerste instantie neemt de Brabantse onderneming een meerderheidsbelang van 60 procent in zijn Belgische sectorgenoot. Vanaf 2021 zal Palm volledig in handen zijn van Bavaria.

De brouwer voert een juridische strijd in Duitsland over het gebruik van de merknaam Bavaria.

De Bayerischer Brauerbund vindt de merknaam misleidend, omdat de Duitse deeltstaat Beieren in verschillende talen ook Bavaria wordt genoemd.

In meerdere zaken oordeelde de rechter dat de naam in Duitsland niet gebruikt mag worden. Maar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde eind 2010 juist in het voordeel van het Brabantse bedrijf. Bavaria heeft de zaak in 2013 voorgelegd aan het grondwettelijk hof van Duitsland.

Het bedrijf gebruikt de merknaam Bavaria sinds 1924. De naam verwijst naar de van oorsprong Beierse brouwmethode van laaggistend bier (pilsener).

Het bedrijf lag in de clinch met Yourhosting vanwege een slogan.

De slogan 'Zo. Nu eerst naar de cloud' leek volgens Bavaria te veel op eigen reclame-uitingen. De bierbrouwer gebruikte zelf de slogan 'Zo, nu eerst 'n Bavaria' en later 'Zo. Nu eerst een Bavaria'. 

In maart 2016 gaf de Haagse kortgedingrechter het Brabantse bedrijf gelijk.