De Russische munt de roebel bereikte op 20 januari het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar ooit. De daling zet sindsdien door.

Voor het eerst gingen er 80 roebels in 1 dollar. De laatste keer dat de munt hierbij in de buurt kwam, was eind 2014.

Dat was ten tijde van de spanningen tussen het Westen en Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de daarop volgende handelssancties. De olieprijs had toen de daling al ingezet, maar nog lang niet het laagste punt bereikt.

De Russische economie is voor een groot deel afhankelijk van de olie- en gassector. Nu de olieprijs de laatste achttien maanden met 75 procent is gedaald, komt dat hard aan in Moskou.

De economie maakte in 2015 de sterkste krimp sinds 2009 mee. Uit voorlopige cijfers van het Russische statistiekbureau werd de economie het afgelopen jaar 3,7 procent kleiner. Het verschil tussen de twee munten wordt versterkt doordat de Amerikaanse economie juist een stevige groei laat zien.

Olie

"Onze economie is afhankelijk van olie- en gasprijzen en we gingen ervan uit dat een vat Brentolie 100 dollar zou kosten, maar dat bleek 50 dollar te zijn. Dit was een optimistische voorspelling; we moeten onze verwachtingen weer bijstellen", zei de Russische president Vladimir Poetin al op 17 december 2014.

Hij kon toen nog niet weten dat de prijs voor een vat olie een maand later onder de 30 dollar zou duiken, het laagste niveau in dertien jaar.

Rente

Rusland kampt met een enorm hoge rente van 11 procent. De centrale bank ziet zich genoodzaakt dit percentage aan te houden om de hoge inflatie van boven de 10 procent omlaag te krijgen.

Dat maakt het voor bedrijven erg duur om geld te lenen. De economie loopt vast als bedrijven minder of niet investeren.

De vooruitzichten zijn niet veel beter. Volgens de Russische premier Dmitri Medvedev moet het land zich voorbereiden op het ergste economische scenario, al is de situatie volgens hem nog onder controle.