Op het hoogtepunt had de Nederlandse drogisterijketen DA, een afkorting voor Drogisten Associatie, maar liefst achthonderd winkels.

Nu zijn er nog zo'n 266 vestigingen over en heeft de centrale organisatie DA Retailgroep, eigenaar van de formule, een doorstart moeten maken waarbij waarschijnlijk een derde van het personeel ontslagen wordt.

De strijd met de franchisenemers heeft uiteindelijk voor de ondergang gezorgd van DA Retailgroep, die het hoofdkantoor, het distributiecentrum en zeven DA-vestigingen omvat. Een deel van de franchisenemers, die weliswaar het merk voeren maar zelfstandig ondernemer zijn, keerden het hoofdkantoor de rug toe.

Het ging al langer niet goed met de keten. De centrale organisatie wilde in 2014 een nieuwe winkelformule opstarten, maar franchisenemers wilden niet dat er een nieuwe DA-formule zou worden opgezet. In hun contracten hebben zij het alleenrecht op het gebruik van de formule.

Experimenteren 

Uiteindelijk moest er een rechter aan te pas komen, die oordeelde dat de centrale organisatie mocht experimenteren met de formule. De nieuwe strategie kon een faillissement niet voorkomen. 

Door de plannen verslechterde de relatie van DA Retailgroep met de franchisenemers. In de zomer van 2014 zegden ruim vijftig franchisenemers al het contract op met DA en ook dit jaar verbraken meer ondernemers de banden met de centrale organisatie.

Met steeds minder omzet vanuit de vestigingen was de situatie voor het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Zwolle niet meer houdbaar. Op 23 december werd uitstel van betaling aangevraagd en achter de schermen werd gezocht naar een overnamepartij voor DA. Op dat moment werken er 212 mensen bij DA Retailgroep.

Faillissement 

Dinsdag 29 december werd bekend dat DA failliet is verklaard en dat de Nederlandse Drogisterij Service het bedrijf overneemt. Nederlandse Drogisterij Service is onderdeel van Holland Pharma, dat weer onderdeel is van de Nederlandse farmaceutische groothandel Mosadex.

Een bankroet van DA Retailgroep maakt het mogelijk om dure contracten en financiële verplichtingen te schrappen. Zo verwacht voormalig directeur Henk Castelijns dat een derde van het personeel niet meer verder kan in het nieuwe bedrijf.