Bierbrouwer AB InBev wil branchegenoot SABMiller overnemen. Een kort profiel van SABMiller, het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van onder meer Grolsch.

Hoofdkantoor: Londen

Beursnoteringen: in Londen en in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Opgericht: in 1895 in Johannesburg als South African Breweries (SAB). In de tweede helft van de vorige eeuw groeide het bedrijf flink in eigen land.

Na het einde van de apartheid in Zuid-Afrika, begon de brouwer in de jaren 90 ook sterk uit te breiden in de rest van de wereld. In 2002 kocht SAB de Amerikaanse Miller Brewing Company en in 2008 het Nederlandse Koninklijke Grolsch. Nu is het een van de grootste bierbrouwers ter wereld.

Merken: Meer dan 200 verschillende bieren. Naast Grolsch onder meer ook Pilsner Urquell, Peroni, Foster's en Dorada. Verder maakt SABMiller tegenwoordig ook frisdranken en is het bedrijf een van 's werelds grootste bottelaars van Coca Cola.

Verkopen: In het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart, verkocht SABMiller in totaal 324 miljoen hectoliter bier en andere dranken. Daarmee was het concern goed voor een omzet van 26,3 miljard dollar (23,4 miljard euro) en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 6,4 miljard dollar. Naar eigen zeggen brengt SABMiller elke minuut wereldwijd meer dan 140.000 flesjes bier aan de man.

Medewerkers: 69.000 in meer dan 80 landen.