Vliegtuigonderdelenmaker Fokker Technologies wordt overgenomen door het Britse GKN. Een kort profiel van dit aan de beurs in Londen genoteerde industrieconcern.

Naam: GKN (voorheen Guest, Keen and Nettlefolds)

Hoofdkantoor: Redditch

Opgericht: De geschiedenis van GKN voert terug tot de vroege industriële revolutie. In 1759 werd in de heuvels van Zuid-Wales een kleine ijzerwarenfabriek geopend. Geholpen door de opmars van de spoorwegen in de 19e eeuw, groeide het bedrijfje vervolgens uit tot een groot industrieel concern.

Activiteiten: GKN is een belangrijke toeleverancier aan de luchtvaart, de automobielindustrie en andere sectoren. GKN heeft in totaal vier hoofddivisies; Aerospace, Driveline, Powder Metallurgy en Land Systems. Vroeger was het bedrijf ook groot in de staalproductie, maar daar is het ruim twintig jaar geleden mee gestopt.

Personeel: ruim 50.000 werknemers in meer dan dertig landen, waarvan meer dan 12.000 bij het luchtvaartonderdeel GKN Aerospace. Deze divisie neemt Fokker over.

Financiële resultaten: GKN was in 2014 goed voor een omzet van bijna 7 miljard Britse pond (bijna 10 miljard euro) en een operationele winst van 289 miljoen pond. De luchtvaartdivisie behaalde vorig jaar een omzet van 2,2 miljard pond.