Fokker Technologies krijgt een nieuwe eigenaar. De Britse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie GKN neemt de vliegtuigonderdelenmaker over van de Britse investeerder Arle Capital. 

Een kort profiel van Fokker Technologies.

Naam: Fokker Technologies

Hoofdkantoor: Papendrecht

Opgericht: Fokker Technologies is een restant van de voormalige vliegtuigfabrikant Fokker die in 1996 failliet ging. Vier gezonde bedrijfsonderdelen maakten een doorstart onder de vleugels van industrieconcern Stork, dat in 2008 werd overgenomen door de Britse investeerder Candover waar Arle later uit voortkwam. In 2012 werd Fokker losgekoppeld van Stork en ging het weer zelfstandig opereren.

Activiteiten: Het bedrijf bouwt geen complete vliegtuigen, maar ontwerpt en produceert lichtgewicht vliegtuigonderdelen, bekabeling en landingsgestellen. Ook zorgt het bedrijf voor onderhoud, reparatie en logistieke diensten bij luchtvaartmaatschappijen. De laatste jaren haalde Fokker vooral het nieuws met opdrachten gerelateerd aan de productie van de JSF-straaljager (F-35).

Personeel: Bijna 5.000 werknemers, met vestigingen in Nederland, Roemenië, Turkije, Canada, Mexico, de Verenigde Staten, China, India en Singapore.

Financiële resultaten: Fokker zag zijn omzet vorig jaar met 0,5 procent dalen naar 758 miljoen euro. De operationele winst verbeterde wel, van 47 naar 53 miljoen euro. Het bedrijf verwacht de komende jaren sterke resultaten te boeken, vooral dankzij meerjarige contracten met vliegtuigmakers als Airbus en Lockheed Martin.